Koekjestaart

Koekjestaart

Het Culinair Geheugen
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes.
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Wachttijd 6 uur
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 grote stukken

Benodigdheden

  • steelpan
  • keukenweegschaal
  • grote, rechthoekige vlakke snijplank
  • diep bord 
  • mengkom 
  • handmixer
  • groot vel bakpapier 
  • spatel of paletmes
  • grote rechthoekige schaal  om de taart op de presenteren

Ingrediënten
  

  • 3 pakken vierkante of langwerpige biscuitjes à 300 gram
  • 250 gram boter of margarine op kamertemperatuur let op de boter moet echt zacht zijn
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 4 koppen sterke lauwe koffie
  • 1 pak hagelslag puur
  • 250 ml melk
  • 150 gram suiker
  • 40 gram custard

Instructies
 

  • Meng in het kleine kommetje de custard met 150 gram suiker en ongeveer 10 eetlepels koude melk, roer dit heel goed door elkaar.
  • Breng de rest van de melk in een steelpan al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur zodra de melk kookt. Voeg het custard-suikermengsel al roerend toe aan de warme melk. Zet de pan terug op het vuur, breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat de pudding op laag vuur onder regelmatig roeren enkele minuten zachtjes doorkoken.
  • Roer hier, als de pudding de gewenste dikte heeft, een ½ kop koffie doorheen. Haal de pan van het vuur en zet in een bak met koud water. Roer de pudding regelmatig door, zodat er geen vel op komt.
  • Doe de boter en de bruine basterdsuiker in een mengkom en klop dit met de mixer goed door elkaar. Voeg hier een ½ kop koffie aan toe en mix het tot het een egale massa is.
  • Voeg de afgekoelde pudding toe aan het boter-suikermengsel en mix dit tot het een mooie egale crème is.
  • Doe de rest van de koffie in een diep bord.
  • Leg een groot vel bakpapier op een rechthoekige snijplank.
  • Leg voor de bodem 8 koekjes (voor een kleine rechthoekige taart) naast elkaar of 12 koekjes (voor een grotere vierkante taart) op het midden van het bakpapier. Verdeel een dunne laag van de koffiecrème over de koekjes en strijk de crème goed glad met de spatel.
  • Doop voor de volgende lagen, de koekjes één voor één kort in de koffie. Verdeel weer een dun laagje crème over de koekjes. Bouw zo de taart laagje voor laagje op tot de taart de gewenste hoogte heeft of tot de koekjes op zijn. Zorg er wel voor dat er nog genoeg crème over blijft om de zijkanten en de bovenkant mee te bedekken.
  • Als de taart de gewenste hoogte heeft, bestrijk dan de zijkanten en de bovenkant met de overgebleven crème.
  • Bedek de zijkanten en de bovenkant met een flinke laag hagelslag.
  • Het vel bakpapier is groter dan de taart. Strooi de hagelslag naast de taart op het bakpapier en druk het papier met de hagelslag tegen de zijkanten. Gebruik zoveel hagelslag dat de crème bijna niet meer zichtbaar is. Strooi tenslotte de hagelslag over de bovenkant.
  • Dek de taart goed af en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Tip

  • Deze taart kun je het beste een halve dag tot een dag voordat je deze wilt serveren maken, de taart is dan voldoende opgesteven en de smaken zijn dan goed ingetrokken.
Trefwoord koekjes, lekker, taart, toetje, zoet

Ook lekker

Nonnevotten met Carnaval

Nonnevotten met Carnaval

Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
 

Lees meer
Traditionele Tulband

Traditionele Tulband

Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This