Koekjestaart
Benodigdheden
- steelpan
- keukenweegschaal
- grote, rechthoekige vlakke snijplank
- diep bord
- mengkom
- handmixer
- groot vel bakpapier
- spatel of paletmes
- grote rechthoekige schaal om de taart op de presenteren
Ingrediënten
- 3 pakken vierkante of langwerpige biscuitjes à 300 gram
- 250 gram boter of margarine op kamertemperatuur let op de boter moet echt zacht zijn
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 4 koppen sterke lauwe koffie
- 1 pak hagelslag puur
- 250 ml melk
- 150 gram suiker
- 40 gram custard
Instructies
- Meng in het kleine kommetje de custard met 150 gram suiker en ongeveer 10 eetlepels koude melk, roer dit heel goed door elkaar.
- Breng de rest van de melk in een steelpan al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur zodra de melk kookt. Voeg het custard-suikermengsel al roerend toe aan de warme melk. Zet de pan terug op het vuur, breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat de pudding op laag vuur onder regelmatig roeren enkele minuten zachtjes doorkoken.
- Roer hier, als de pudding de gewenste dikte heeft, een ½ kop koffie doorheen. Haal de pan van het vuur en zet in een bak met koud water. Roer de pudding regelmatig door, zodat er geen vel op komt.
- Doe de boter en de bruine basterdsuiker in een mengkom en klop dit met de mixer goed door elkaar. Voeg hier een ½ kop koffie aan toe en mix het tot het een egale massa is.
- Voeg de afgekoelde pudding toe aan het boter-suikermengsel en mix dit tot het een mooie egale crème is.
- Doe de rest van de koffie in een diep bord.
- Leg een groot vel bakpapier op een rechthoekige snijplank.
- Leg voor de bodem 8 koekjes (voor een kleine rechthoekige taart) naast elkaar of 12 koekjes (voor een grotere vierkante taart) op het midden van het bakpapier. Verdeel een dunne laag van de koffiecrème over de koekjes en strijk de crème goed glad met de spatel.
- Doop voor de volgende lagen, de koekjes één voor één kort in de koffie. Verdeel weer een dun laagje crème over de koekjes. Bouw zo de taart laagje voor laagje op tot de taart de gewenste hoogte heeft of tot de koekjes op zijn. Zorg er wel voor dat er nog genoeg crème over blijft om de zijkanten en de bovenkant mee te bedekken.
- Als de taart de gewenste hoogte heeft, bestrijk dan de zijkanten en de bovenkant met de overgebleven crème.
- Bedek de zijkanten en de bovenkant met een flinke laag hagelslag.
- Het vel bakpapier is groter dan de taart. Strooi de hagelslag naast de taart op het bakpapier en druk het papier met de hagelslag tegen de zijkanten. Gebruik zoveel hagelslag dat de crème bijna niet meer zichtbaar is. Strooi tenslotte de hagelslag over de bovenkant.
- Dek de taart goed af en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Tip
- Deze taart kun je het beste een halve dag tot een dag voordat je deze wilt serveren maken, de taart is dan voldoende opgesteven en de smaken zijn dan goed ingetrokken.
Ook lekker
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Bak havermoutkoekjes in 30 minuten
Bak thuis in een half uurtje havermoutkoekjes met o.a. bakmeel, ei, boter, havermout citroen, vanille- en kristalsuiker.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.