Havermoutkoekjes
Benodigdheden
- keukenrasp
- zeef
- mengkom
- keukenweegschaal
- mixer of garde
- houten lepel
- 2 lepels
- 2 bakplaten
- bakpapier
Ingrediënten
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram boter op kamertemperatuur
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram havermout
- ½ ei
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 citroen
Instructies
- Boen de citroen goed schoon en rasp ongeveer ½ eetlepel van het gele van de schil.
- Doe de suiker met de boter en het halve ei in een mengkom en roer dit met een mixer of garde romig. Voeg dan de havermout lepel voor lepel toe en zorg er steeds voor dat alles goed gemengd is. Voeg, als je al de havermout door de boter hebt geroerd het zelfrijzend bakmeel, het zout, de vanillesuiker en de citroenrasp toe en meng goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) of 190 graden (conventioneel)
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Vorm van het deeg met je handen of twee lepels 16 balletjes en druk deze een beetje plat.
- Verdeel de koekjes over de bakplaten en zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes overblijft, zodat ze niet tegen elkaar aan bakken.
- Schuif de bakplaten in de oven en laat de koekjes in 13 - 15 minuten lichtbruin en gaar worden.
Notities
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.
Lambertustaart bij feesten en partijen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Kruisbessenvlaai uit Limburg
Deze Limburgse kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg en heeft een fruitige, ietwat zure smaak.
Kersenlinzenvlaai
Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.
Bienestich, een luchtige taart
Deze kersenslagroomtaart is lekker luchtig en relatief snel klaar. 20 minuten voorbereiden en 40 minuten in de oven.







