Havermoutkoekjes
Benodigdheden
- keukenrasp
- zeef
- mengkom
- keukenweegschaal
- mixer of garde
- houten lepel
- 2 lepels
- 2 bakplaten
- bakpapier
Ingrediënten
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 30 gram boter op kamertemperatuur
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram havermout
- ½ ei
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 citroen
Instructies
- Boen de citroen goed schoon en rasp ongeveer ½ eetlepel van het gele van de schil.
- Doe de suiker met de boter en het halve ei in een mengkom en roer dit met een mixer of garde romig. Voeg dan de havermout lepel voor lepel toe en zorg er steeds voor dat alles goed gemengd is. Voeg, als je al de havermout door de boter hebt geroerd het zelfrijzend bakmeel, het zout, de vanillesuiker en de citroenrasp toe en meng goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht) of 190 graden (conventioneel)
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Vorm van het deeg met je handen of twee lepels 16 balletjes en druk deze een beetje plat.
- Verdeel de koekjes over de bakplaten en zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes overblijft, zodat ze niet tegen elkaar aan bakken.
- Schuif de bakplaten in de oven en laat de koekjes in 13 - 15 minuten lichtbruin en gaar worden.
Notities
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.
Speculaas voor Sinterklaas
Met dit recept voor speculaas voor Sinterklaas bak je je eigen koekjes voor het heerlijke avondje of gewoon lekker bij de koffie.