Mokka schuimtaart
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Benodigdheden
- 2 mengkommen
- handmixer met gardes
- lepel en spatel
- stukje keukenpapier
- bakplaat met bakpapier
- taartrooster
- groot bord of taartschaal
Ingrediënten
Taart (voor twee bodems)
- 10 eiwitten
- 250 gram basterdsuiker
- 36 gram gehakte hazelnoten
- 2 mespunten zout
Vulling en garnering
- ½ liter slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 4 eetlepels oploskoffie opgelost in 4 eetlepels kokend water
- garneerchocolade blaadjes of chocolade koffieboontjes
Instructies
- Voor een taart heb je twee schuimbodems nodig. Bak de bodems een voor een. Twee grote bodems tegelijk in de oven bakken geeft een minder goed resultaat.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 130 °C. (deze temperatuur geldt voor een heteluchtoven, een conventionele oven 5-10 graden warmer zetten).
- Teken een cirkel met een doorsnede van 24 cm in het midden van het bakpapier (vaak heb je wel een bord of de bodem van een springvorm met deze afmeting). Draai het bakpapier om, zodat de inkt aan de onderkant van het bakpapier zit. Leg het bakpapier op de bakplaat.
- Maak een mengkom en de gardes van de mixer vetvrij met enkele druppels citroensap op een stukje keukenpapier.
- Doe 5 eiwitten in de mengkom met een snufje zout en klop de eiwitten met de mixer op de hoogste stand stijf. Voeg dan lepel voor lepel 125 gram basterdsuiker toe, terwijl je blijft kloppen met de mixer op de hoogste stand. Voeg pas nieuwe suiker toe als de vorige suiker goed is opgenomen in het eiwit. Verwerk zo alle suiker en klop door tot het eiwit stijf is en mooi glanst en je de mengkom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.
- Spatel de gehakte hazelnoten luchtig door het eiwit. Schep het eiwit op het bakpapier en probeer het zo gelijkmatig mogelijk over het papier binnen de cirkel te verdelen.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de bodem in 2 uur gaar worden.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de bodem in 5 minuten een beetje afkoelen. Draai de taartbodem om en haal voorzichtig het bakpapier van de bodem. Laat de bodem afkoelen op het taartrooster.
- Herhaal bovenstaande voor de volgende bodem. Laat de bodems helemaal koud worden voordat je ze garneert.
- Kook wat water en los in 4 eetlepels water 4 eetlepels oploskoffie op, zorg dat alle koffie goed is opgelost in het water. Laat de koffie afkoelen.
- Klop de slagroom met de twee eetlepels suiker stijf en voeg tegen het einde het koffiemengsel toe. Leg een schuimbodem op een mooie taartschaal en verdeel ruim de helft van de mokkaslagroom erover. Leg de andere schuimbodem erbovenop en verdeel de rest van de mokkaslagroom over de bovenkant. Garneer met chocolade koffieboontjes.
Tips
- Als je een kleine schuimtaart wilt maken: neem dan de hoeveelheid Ingrediënten voor 1 bodem en vorm op een met bakpapier beklede bakplaat twee langwerpige stroken schuim van ca. 22 x 11 cm. Op deze manier kun je de taartbodems in één keer in de oven bakken.
- Je hebt dan ook maar de helft van de vulling nodig.
- Voor deze taart heb je alleen eiwitten nodig. Als je geen bestemming hebt voor het eigeel dat overblijft na het splitsen van de eieren, kun je ook gepasteuriseerd eiwit uit een flesje gebruiken. Deze flesjes zijn over het algemeen goed verkrijgbaar in de supermarkt. Tel voor 1 eiwit dan 33 gram.
Notities
Dit handgeschreven recept zat in een kookboek van Marjo’s moeder. De beschrijving was beknopt, zodat Marjo verschillende pogingen heeft moeten doen voordat de taart werd zoals deze vroeger smaakte. Helaas werd deze bijzonder lekkere taart niet zo vaak gemaakt, waarschijnlijk omdat het bakken van de bodems veel tijd vergt.