advocaatbavaroisvlaai

Advocaatbavaroisvlaai

Het Culinair Geheugen
Is dit een advocaatbavaroisvlaai of is het een taart?
Het is geen traditionele Limburgse vlaai. Het recept komt uit de jaren '80 toen vlaaien steeds luxueuzer werden. Deze vlaai heeft een bladerdeegbodem gevuld met advocaatbavarois.
Dit recept is van mijn moeder. Voor de bodem hebben we een kant-en-klare bladerdeegbodem gebruikt, die is bij veel warme bakkers op bestelling verkrijgbaar. Je kunt de bladerdeegbodem ook zelf maken van plakjesdiepvriesbladerdeeg of bak een vlaaibodem (zie onder voor het recept.
Bereidingstijd 45 minuten
wachttijd 3 uur
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • handmixer met gardes
  • spatel
  • 3 mengkommen
  • taartplateau of schaal
  • steelpan
  • citruspers
  • klein kommetje of diep bord
  • litermaat
  • keukenweegschaal

Ingrediënten
  

  • 3 perssinaasappels
  • 350 milliliter slagroom
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels advocaat
  • 2,5 eetlepels suiker
  • mespuntje zout
  • 5 blaadjes gelatine
  • 15 mokkaboontjes
  • 1 kant-en-klare bladerdeegbodem of bak deze zelf

Instructies
 

  • Week de gelatine 5 minuten in koud water in het diepe bord of kommetje. Pers de sinaasappels uit en meet 2 deciliter sap af. Verwarm het sap in de steelpan op middelhoog vuur tot het sap goed heet is en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze op in het verwarmde sinaasappelsap en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meet 250 milliliter slagroom af en doe deze met een afgestreken eetlepel suiker in een mengkom. Klop de slagroom stijf. Maak de gardes van de mixer goed schoon. Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mengkom en de eigelen in de andere mengkom.
  • Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
  • Voeg een afgestreken eetlepel suiker en een snufje zout toe aan de eiwitten en klop het eiwit stijf. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt. Klop in de andere mengkom het eigeel schuimig totdat het bijna wit van kleur is. Voeg het afgekoelde gelatinemengsel en 4 eetlepels advocaat toe aan het geklopte eigeel en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit met een garde door elkaar. Spatel vervolgens het stijfgeklopte eiwit door het eigeel-slagroommengsel tot je een mooie homogene massa hebt.
  • Doe het mengsel over op de bladerdeegbodem en laat de advocaatbavaroisvlaai afgedekt 3-4 uur opstijven in de koelkast.
  • Verdeel, als de bavarois voldoende is opgesteven, 2 eetlepels advocaat over de bavarois.
  • Klop 100 milliliter slagroom met een halve afgestreken eetlepel suiker stijf in een mengkom. Doe de slagroom over in een spuitzak en spuit toefjes slagroom op de vlaai. Garneer met de mokkaboontjes.

Notities

Als je zelf de bodem wilt bakken kun je ook het beste recept om zelf vlaaibodempjes te maken volgen. De smaak is anders dan met een bladerdeegbodem maar is ook lekker.
Maak dan niet 8 kleine vlaaitjes, maar 1 grote in een vlaaivorm van 28-30 cm. Bestrijk de vlaaibodem als deze volledig is afgekoeld met enkele eetlepels gesmolten chocola, zodat de bodem stevig blijft als je de bavarois erover verdeelt.
 
recept gebaksbodem
Trefwoord advocaat, gebak, hhb, taart, vlaai

Ook lekker

Traditionele Tulband

Traditionele Tulband

Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.

Lees meer
Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Met amandelspijs gevulde speculaas Gevulde speculaas met amandelspijs mengkom messenvierkante bakvormbakpapierdeegrollerbakkwastje 150 gram margarine (koud)150 gram bruine basterdsuiker250 gram zelfrijzend bakmeel12 gram speculaaskruidensnufje zout1 eetlepel melkbloem...

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This