Advocaatbavaroisvlaai
Benodigdheden
- handmixer met gardes
- spatel
- 3 mengkommen
- taartplateau of schaal
- steelpan
- citruspers
- klein kommetje of diep bord
- litermaat
- keukenweegschaal
Ingrediënten
- 3 perssinaasappels
- 350 milliliter slagroom
- 2 eieren
- 6 eetlepels advocaat
- 2,5 eetlepels suiker
- mespuntje zout
- 5 blaadjes gelatine
- 15 mokkaboontjes
- 1 kant-en-klare bladerdeegbodem of bak deze zelf
Instructies
- Week de gelatine 5 minuten in koud water in het diepe bord of kommetje. Pers de sinaasappels uit en meet 2 deciliter sap af. Verwarm het sap in de steelpan op middelhoog vuur tot het sap goed heet is en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en los deze op in het verwarmde sinaasappelsap en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meet 250 milliliter slagroom af en doe deze met een afgestreken eetlepel suiker in een mengkom. Klop de slagroom stijf. Maak de gardes van de mixer goed schoon. Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mengkom en de eigelen in de andere mengkom.
- Zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
- Voeg een afgestreken eetlepel suiker en een snufje zout toe aan de eiwitten en klop het eiwit stijf. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt. Klop in de andere mengkom het eigeel schuimig totdat het bijna wit van kleur is. Voeg het afgekoelde gelatinemengsel en 4 eetlepels advocaat toe aan het geklopte eigeel en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de slagroom toe en roer dit met een garde door elkaar. Spatel vervolgens het stijfgeklopte eiwit door het eigeel-slagroommengsel tot je een mooie homogene massa hebt.
- Doe het mengsel over op de bladerdeegbodem en laat de advocaatbavaroisvlaai afgedekt 3-4 uur opstijven in de koelkast.
- Verdeel, als de bavarois voldoende is opgesteven, 2 eetlepels advocaat over de bavarois.
- Klop 100 milliliter slagroom met een halve afgestreken eetlepel suiker stijf in een mengkom. Doe de slagroom over in een spuitzak en spuit toefjes slagroom op de vlaai. Garneer met de mokkaboontjes.
Notities
Ook lekker
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Bak havermoutkoekjes in 30 minuten
Bak thuis in een half uurtje havermoutkoekjes met o.a. bakmeel, ei, boter, havermout citroen, vanille- en kristalsuiker.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.