Amandelspijs voor in brood of speculaas
Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood genoemd).
Bereidingstijd
10 minuten
Voor 325 gram amandelspijs
Benodigdheden
- mengkom
- houten lepel
- fijne keukenrasp
- plastic keukenfolie
- citruspers
Ingrediënten
- 150 gram fijn gemalen amandelen (amandelmeel zonder toevoegingen)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 klein ei
- 1 biologische schoongeboende citroen
Bereiding amandelspijs
Doe de gemalen amandelen, de suiker en het ei in de mengkom. Rasp de schil van een halve citroen boven de mengkom (alleen het geel van de schil raspen), halveer de citroen en pers de citroen uit.
Voeg een theelepel van het citroensap bij het amandelmeel en roer het geheel met de houten lepel goed door elkaar. Kneed dan verder met je handen tot je een egale, stevige amandelspijs hebt. Wikkel de amandelspijs in keukenfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Tip
De amandelspijs is vrijwel direct te gebruiken maar is nog lekkerder als je deze een of enkele dagen voordat je hem nodig hebt maakt. De smaak komt dan beter tot zijn recht.
Ook lekker
Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt
Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo. In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...
Lekkere frisse sinaasappelkwarktaart
Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...
Glutenvrije appeltaart met schuimkop
Deze glutenvrije appeltaart is een variantie op het recept appeltaart met schuimkop die je ook op deze website kunt vinden.
Cognactaart met lange vingers
Dit cognactaart recept uit de jaren ’70 wordt gemaakt met lange vingers en Buisman. Lekker en relatief eenvoudig klaar te maken.
Aardbeienvlaai met een bodem van biscuitdeeg
Voor 10 punten Ingrediënten deeg 60 gram bloem 15 gram maïzena mespunt zout 3 middelgrote eieren (kamertemperatuur) 90 gram suiker 1 zakje vanillesuiker zachte boter om de bodem mee in te vetten Vulling en garnering 1 portie banketbakkersroom 500 gram aardbeien 2...