Amandelspijs voor in brood of speculaas
Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood genoemd).
Bereidingstijd
10 minuten
Voor 325 gram amandelspijs
Benodigdheden
- mengkom
- houten lepel
- fijne keukenrasp
- plastic keukenfolie
- citruspers
Ingrediënten
- 150 gram fijn gemalen amandelen (amandelmeel zonder toevoegingen)
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 klein ei
- 1 biologische schoongeboende citroen
Bereiding amandelspijs
Doe de gemalen amandelen, de suiker en het ei in de mengkom. Rasp de schil van een halve citroen boven de mengkom (alleen het geel van de schil raspen), halveer de citroen en pers de citroen uit.
Voeg een theelepel van het citroensap bij het amandelmeel en roer het geheel met de houten lepel goed door elkaar. Kneed dan verder met je handen tot je een egale, stevige amandelspijs hebt. Wikkel de amandelspijs in keukenfolie en leg tot gebruik in de koelkast.
Tip
De amandelspijs is vrijwel direct te gebruiken maar is nog lekkerder als je deze een of enkele dagen voordat je hem nodig hebt maakt. De smaak komt dan beter tot zijn recht.
Ook lekker
Banketbakkersroom, om je vingers bij af te likken
Banketbakkersroom zelf maken is eenvoudiger dan je denkt. Heerlijk in soesjes of als bodempje bij een vruchtenvlaaitje.
Cake bakken, lekker simpel
Zelf cake bakken is niet moeilijk, met dit recept zit je een heerlijke cake zo op tafel. Grote kans dat je de ingrediënten al in huis hebt.
Het beste recept om zelf vlaaibodempjes te maken
Met dit recept kunt je gemakkelijk zelf vlaaibodempjes bakken. Deze hoeveelheid is voldoende voor 8 vlaaivormpjes van 10-12 cm doorsnee. Heerlijk met vers fruit.
Het recept voor Limburgse pruimenvlaai
Dit recept voor Limburgse pruimenvlaai is gemaakt op basis van bakmeel, terwijl de meeste Limburgse vlaaien met gistdeeg gemaakt zijn. Net even anders dus.
Limburgse abrikozenvlaai
Deze Limburgse abrikozenvlaai is een heerlijke traktatie bij de koffie. Dit recept kun je met abrikozenpulp uit blik maken, of je maakt de vlaai helemaal zelf met verse abrikozen. Hou dan wel rekening met een langere voorbereidingstijd.