Tulband cake

Een Traditionele Tulband

Het Culinair Geheugen
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen.
Bereidingstijd 20 minuten
Oventijd 35 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 12 stukken

Benodigdheden

  • tulbandvorm
  • 3 mengkommen
  • 2 messen
  • klein kommetje
  • zeef
  • handmixer
  • bakkwastje
  • keukenpapier 
  • spatel
  • satéprikker 
  • taartrooster
  • groot bord of schaal

Ingrediënten
  

  • 100 gram bloem
  • 80 gram suiker
  • 80 gram koude boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 80 gram rozijnen
  • 25 gram gesnipperde sukade
  • zachte boter om de vorm in te vetten
  • poedersuiker
  • citroensap

Instructies
 

  • Vet de tulbandvorm heel goed in met het kwastje met de zachte boter. Strooi dan wat poedersuiker in de vorm en verdeel het poedersuiker gelijkmatig over de vorm. Schud het overtollige poedersuiker uit de vorm.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Doe de rozijnen in een klein kommetje en doe er zoveel warm water bij dat ze volledig onder water staan. Laat de rozijnen 10 minuten wellen en laat ze dan goed uitlekken in de zeef. Knijp het overtollige water uit de rozijnen.
  • Verdeel de koude boter in kleine stukjes. Zeef de bloem met het zout in een mengkom en snijd met 2 messen de boter door de bloem totdat het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Zet dan de mengkom met de bloem en boter in de koelkast tot verder gebruik.
  • Doe een paar druppels citroensap op een keukenpapiertje en bestrijk daarmee één van de mengkommen. Zo zorg je ervoor dat de mengkom vetvrij is. Splits de eieren, doe het eiwit in de vetvrije mengkom en de eigelen in de andere mengkom. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe aan het eigeel. Klop dit mengsel met de mixer op de hoogste stand totdat het eigeel romig en bijna wit van kleur is. Maak de gardes van de mixer goed schoon en vetvrij en klop het eiwit stijf.
  • Spatel het eigeel door het eiwit en voeg het bloem-botermengsel toe. Spatel het bloem-botermengsel luchtig door eimengsel. Spatel als laatste de rozijnen en sukade door het beslag. Doe het beslag over in de tulbandvorm en zet de vorm op een rooster net onder het midden van de oven. Bak de tulband in 30-35 minuten gaar.
  • Prik aan het einde van de baktijd met een satéprikker in de tulband om te controleren of deze gaar is, als de prikker er schoon uitkomt is de tulband gaar. Zet de oven uit en de ovendeur open en laat de tulband nog 10 minuutjes in de oven afkoelen. Haal uit de vorm en laat de tulband op het taartrooster verder afkoelen.
  • Presenteer de Tulband op een bord of schaal en strooi er poedersuiker over.

Notities

Met dank aan de moeder van Tom Terraneo voor dit recept. 
 
Trefwoord cake, tulband, gebak

Ook lekker

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Met amandelspijs gevulde speculaas Gevulde speculaas met amandelspijs mengkom messenvierkante bakvormbakpapierdeegrollerbakkwastje 150 gram margarine (koud)150 gram bruine basterdsuiker250 gram zelfrijzend bakmeel12 gram speculaaskruidensnufje zout1 eetlepel melkbloem...

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This