Een Traditionele Tulband
Benodigdheden
- tulbandvorm
- 3 mengkommen
- 2 messen
- klein kommetje
- zeef
- handmixer
- bakkwastje
- keukenpapier
- spatel
- satéprikker
- taartrooster
- groot bord of schaal
Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 80 gram suiker
- 80 gram koude boter
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 4 eieren
- 80 gram rozijnen
- 25 gram gesnipperde sukade
- zachte boter om de vorm in te vetten
- poedersuiker
- citroensap
Instructies
- Vet de tulbandvorm heel goed in met het kwastje met de zachte boter. Strooi dan wat poedersuiker in de vorm en verdeel het poedersuiker gelijkmatig over de vorm. Schud het overtollige poedersuiker uit de vorm.
- Verwarm de oven voor op 175 graden C.
- Doe de rozijnen in een klein kommetje en doe er zoveel warm water bij dat ze volledig onder water staan. Laat de rozijnen 10 minuten wellen en laat ze dan goed uitlekken in de zeef. Knijp het overtollige water uit de rozijnen.
- Verdeel de koude boter in kleine stukjes. Zeef de bloem met het zout in een mengkom en snijd met 2 messen de boter door de bloem totdat het mengsel de consistentie van fijn broodkruim heeft. Zet dan de mengkom met de bloem en boter in de koelkast tot verder gebruik.
- Doe een paar druppels citroensap op een keukenpapiertje en bestrijk daarmee één van de mengkommen. Zo zorg je ervoor dat de mengkom vetvrij is. Splits de eieren, doe het eiwit in de vetvrije mengkom en de eigelen in de andere mengkom. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe aan het eigeel. Klop dit mengsel met de mixer op de hoogste stand totdat het eigeel romig en bijna wit van kleur is. Maak de gardes van de mixer goed schoon en vetvrij en klop het eiwit stijf.
- Spatel het eigeel door het eiwit en voeg het bloem-botermengsel toe. Spatel het bloem-botermengsel luchtig door eimengsel. Spatel als laatste de rozijnen en sukade door het beslag. Doe het beslag over in de tulbandvorm en zet de vorm op een rooster net onder het midden van de oven. Bak de tulband in 30-35 minuten gaar.
- Prik aan het einde van de baktijd met een satéprikker in de tulband om te controleren of deze gaar is, als de prikker er schoon uitkomt is de tulband gaar. Zet de oven uit en de ovendeur open en laat de tulband nog 10 minuutjes in de oven afkoelen. Haal uit de vorm en laat de tulband op het taartrooster verder afkoelen.
- Presenteer de Tulband op een bord of schaal en strooi er poedersuiker over.
Notities
Ook lekker
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.
Speculaas voor Sinterklaas
Met dit recept voor speculaas voor Sinterklaas bak je je eigen koekjes voor het heerlijke avondje of gewoon lekker bij de koffie.
Gevulde speculaas
Maak thuis gevulde speculaas met amandelspijs, lekker voor een feestje, bij de koffie of speciaal voor Sinterklaas.