Speculaas
Benodigdheden
- mengkom
- 2 messen
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
- 150 gram koude margarine
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 10 gram speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 eetlepel melk
- bloem of bakmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe het bakmeel en de margarine in de mengkom. Snij met twee messen de margarine door het bakmeel totdat de margarine in kleine stukjes door het bakmeel gemengd is. Voeg de basterdsuiker, de speculaaskruiden, de melk en een snufje zout toe en kneed het deeg met je handen tot een stevig geheel. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, als je te lang kneed, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, wikkel het deeg dan in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast, zodat het weer stevig wordt.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een deegplak van 4-5 mm dikte.
- Wrijf ook wat bloem op je deegroller.
- Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat na het uitsteken van de koekjes overblijft, even doorkneden, opnieuw uitrollen en koekjes uitsteken totdat al het deeg op is.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de speculaasjes in 20 minuten gaar bakken. Laat de speculaasjes afkoelen op het taartrooster.
Tips
- Mocht je geen uitsteekvormpjes hebben, maak dan een rol van het deeg van ongeveer 5 cm. doorsnee. Snij hiervan met een scherp mes schijfjes met een dikte van ongeveer 5 mm en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Tip: het is nog leuker als je een speculaasplank hebt: bestrooi de plank met wat bloem en druk het deeg stevig in de plank. Snij het overtollige deeg af met een scherp mes en klop het deeg uit de plank. Bak deze op dezelfde manier als hierboven is aangegeven.
- Probeer ook eens het recept voor gevulde speculaas.
Notities
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Koekjestaart
Een lekkere en eenvoudig te maken taart met biscuitjes. Leuk om met kinderen te maken voor een partijtje.
Luxe advocaatbavaroisvlaai
Deze advocaatbavaroisvlaai lijkt ook wel een taart. Het is geen traditionele Limburgse vlaai maar een gevulde bladerdeegbodem.
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.
Gevulde speculaas
Maak thuis gevulde speculaas met amandelspijs, lekker voor een feestje, bij de koffie of speciaal voor Sinterklaas.