Speculaas
Benodigdheden
- mengkom
- 2 messen
- bakplaat
- bakpapier
Ingrediënten
- 150 gram koude margarine
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 10 gram speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 eetlepel melk
- bloem of bakmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe het bakmeel en de margarine in de mengkom. Snij met twee messen de margarine door het bakmeel totdat de margarine in kleine stukjes door het bakmeel gemengd is. Voeg de basterdsuiker, de speculaaskruiden, de melk en een snufje zout toe en kneed het deeg met je handen tot een stevig geheel. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, als je te lang kneed, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, wikkel het deeg dan in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast, zodat het weer stevig wordt.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een deegplak van 4-5 mm dikte,
- Wrijf ook wat bloem op je deegroller.
- Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat na het uitsteken van de koekjes overblijft, even doorkneden, opnieuw uitrollen en koekjes uitsteken totdat al het deeg op is.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de speculaasjes in 20 minuten gaar bakken. Laat de speculaasjes afkoelen op het taartrooster.
Tips
- Mocht je geen uitsteekvormpjes hebben, maak dan een rol van het deeg van ongeveer 5 cm. doorsnee. Snij hiervan met een scherp mes schijfjes met een dikte van ongeveer 5 mm en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Tip: het is nog leuker als je een speculaasplank hebt: bestrooi de plank met wat bloem en druk het deeg stevig in de plank. Snij het overtollige deeg af met een scherp mes en klop het deeg uit de plank. Bak deze op dezelfde manier als hierboven is aangegeven.
- Probeer ook eens het recept voor gevulde speculaas.
Notities
Gevulde speculaas
Met amandelspijs gevulde speculaas Gevulde speculaas met amandelspijs mengkom messenvierkante bakvormbakpapierdeegrollerbakkwastje 150 gram margarine (koud)150 gram bruine basterdsuiker250 gram zelfrijzend bakmeel12 gram speculaaskruidensnufje zout1 eetlepel melkbloem...
Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Kruukplaetjes, zijn koekjes uit de pan. Dit recept voor de armen, want je hebt geen oven nodig komt uit Goeree Overflakkee.
Boterkoek, voor onverwacht bezoek
Deze boterkoek is ideaal wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Je hebt de ingrediënten waarschijnlijk in huis en het is snel klaar.
Amandelspijs, heerlijk in speculaas
Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...
Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt
Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo. In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...