speculaasjes

Speculaas

Het Culinair Geheugen
Dit speculaas recept is voldoende voor een hoeveelheid speculaasjes waar je een koektrommel mee kunt vullen. Met dank aan Anneke Hendriks voor het delen van dit recept.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 20 minuten
Gang Gebak
Keuken Nederlands
Porties 1 gevulde koektrommel

Benodigdheden

  • mengkom 
  • 2 messen
  • bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 150 gram koude margarine
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 eetlepel melk
  • bloem of bakmeel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Doe het bakmeel en de margarine in de mengkom. Snij met twee messen de margarine door het bakmeel totdat de margarine in kleine stukjes door het bakmeel gemengd is. Voeg de basterdsuiker, de speculaaskruiden, de melk en een snufje zout toe en kneed het deeg met je handen tot een stevig geheel. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, als je te lang kneed, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, wikkel het deeg dan in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast, zodat het weer stevig wordt.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een deegplak van 4-5 mm dikte,
  • Wrijf ook wat bloem op je deegroller.
  • Steek met de vormpjes koekjes uit het deeg en leg de koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat na het uitsteken van de koekjes overblijft, even doorkneden, opnieuw uitrollen en koekjes uitsteken totdat al het deeg op is.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de speculaasjes in 20 minuten gaar bakken. Laat de speculaasjes afkoelen op het taartrooster.

Tips

  • Mocht je geen uitsteekvormpjes hebben, maak dan een rol van het deeg van ongeveer 5 cm. doorsnee. Snij hiervan met een scherp mes schijfjes met een dikte van ongeveer 5 mm en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Tip: het is nog leuker als je een speculaasplank hebt: bestrooi de plank met wat bloem en druk het deeg stevig in de plank. Snij het overtollige deeg af met een scherp mes en klop het deeg uit de plank. Bak deze op dezelfde manier als hierboven is aangegeven.
  • Probeer ook eens het recept voor gevulde speculaas.

Notities

speculaasjes
Trefwoord koekjes, Sinterklaas, speculaas
Traditionele Tulband

Traditionele Tulband

Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.

Lees meer
Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Met amandelspijs gevulde speculaas Gevulde speculaas met amandelspijs mengkom messenvierkante bakvormbakpapierdeegrollerbakkwastje 150 gram margarine (koud)150 gram bruine basterdsuiker250 gram zelfrijzend bakmeel12 gram speculaaskruidensnufje zout1 eetlepel melkbloem...

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This