kerstbrood met amandelspijs recept

Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd

Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo.  In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door gedroogde gist, dat werkt ook prima. 

Met dit recept maak je een groot kerstbrood waar je beide kerstdagen met een gezin voldoende aan hebt. 

Bereidingstijd

  •  2 x 30 minuten en
  • 2 x 1 uur rijzen en
  • 35-40 minuten oventijd
 Voor 1 groot brood

Benodigdheden

  • mengkom 
  • kom 
  • zeef 
  • keukenpapier 
  • steelpan 
  • houten lepel
  • bakplaat met bakpapier
  • keukenweegschaal (bij voorkeur digitaal)
  • bakkwastje
  • groot plat bord of schaal
  • deegroller

Ingrediënten

Deeg

  • 500 g bloem en extra bloem voor het uitrollen van het deeg
  • 10 gram zout
  • 2,5 deciliter melk
  • 14 gram gedroogde gist
  • 150 gram boter of margarine op kamertemperatuur en 
  • 30 gram boter om het brood na het bakken te bestrijken
  • 75 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel amandelaroma
  • 325 gram rozijnen
  • 100 gram gekonfijte vruchtjes (bijv. sukade, oranjesnippers)

Vulling

Bereiding kerstbrood

Doe de rozijnen en de gekonfijte vruchtjes in een kom en doe er zoveel warm water bij dat ze volledig onder water staan. Laat de rozijnen en de vruchtjes 10 minuten wellen en laat ze dan goed uitlekken in de zeef.

Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Doe het zout onder in de mengkom en zeef daarboven de bloem. Maak een kuiltje in het midden. Doe de gist in het kuiltje en giet de lauwwarme melk hierin. Doe de suiker, de vanillesuiker, het ei, het amandelaroma en de boter erbij en roer met een houten lepel goed door. Kneed dit vervolgens met de hand tot een glad, soepel en luchtig deeg (minstens 10-15 minuten), als het deeg te vochtig is, voeg dan een beetje extra bloem toe.

Zodra het deeg een geheel is kun je verder kneden op het aanrecht.

Deeg rijzen

Doe het deeg na het kneden terug in de mengkom en dek het af met een schone vochtige theedoek. Laat het deeg minstens een uur rijzen op een warme plaats.

Knijp als het deeg gerezen is, het vocht zoveel mogelijk uit de rozijnen en de vruchtjes en dep ze extra droog met wat keukenpapier. Bestuif het aanrecht met bloem en kneed de rozijnen en gekonfijte vruchtjes op het aanrecht in porties door het deeg.

Vorm met de deegroller een grote ovale lap van het deeg.

Rol de amandelspijs tot een rol die de lengte heeft van de deeg. Leg de amandelspijs in het midden van het deeg. Bestrijk de onderkant van het deeg met wat water en vouw de bovenkant over de amandelspijs. Druk het deeg een beetje aan, zodat je de vorm van een kerstbrood krijgt.

Kerstbrood laten rijzen

Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en laat een uur onder een schone theedoek op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak het kerstbrood in het midden van de voorverwarmde oven in 35-40 minuten gaar.

Smelt 30 gram boter. Haal na het bakken het brood uit de oven en bestrijk met de gesmolten boter.

Laat het kerstbrood op een rooster afkoelen.

Tips

  • Je kunt in plaats van een groot ook twee kleinere broden maken.
  • In Nederland zijn gekonfijte vruchtjes bij bakkersspeciaalzaken verkrijgbaar. In Duitsland zijn ze verkrijgbaar in de supermarkt.
  • Het brood is ook geschikt om in te vriezen.

Ook lekker

Lekker frisse sinaasappelkwarktaart

Lekker frisse sinaasappelkwarktaart

Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...

Lees meer
Glutenvrije appeltaart met schuimkop

Glutenvrije appeltaart met schuimkop

Glutenvrij Appeltaartje met schuimkop Soms krijgen we vragen voor glutenvrije gebakrecepten en dan proberen we het gewoon. Het proefpanel was enthousiast over deze appeltaart. Dit is de kleine glutenvrije variant van de appeltaart met schuimkop. Het lekkerste wordt de...

Lees meer
Aardbeienvlaai met een bodem van biscuitdeeg

Aardbeienvlaai met een bodem van biscuitdeeg

Voor 10 punten Ingrediënten deeg 60 gram bloem 15 gram maïzena mespunt zout 3 middelgrote eieren (kamertemperatuur) 90 gram suiker 1 zakje vanillesuiker zachte boter om de bodem mee in te vetten Vulling en garnering 1 portie banketbakkersroom 500 gram aardbeien 2...

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This