
Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Benodigdheden
- mengkom
- vork en houten lepel
- 2 grote borden
- keukenfolie
- koekenpan
- bakspatel
- keukenpapier
Ingrediënten
- 125 gram boter op kamertemperatuur + extra
- 125 gram kristalsuiker
- 250 gram tarwebloem
- ½ zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
- ½ losgeklopt ei
Instructies
- Doe de boter, de suiker en de bloem met het ei in de mengkom. Voeg de vanillesuiker, het zout en de kaneel toe. Meng het geheel met de vork door elkaar en kneed het daarna met de hand tot een samenhangende bal.
- Draai van het deeg balletjes en druk deze plat tot je schijfjes van 5 cm doorsnee en 1 cm dik hebt. Je kunt ook het deeg tot een rol van 5 cm doorsnee rollen en daar met een scherp mes schijfjes van ongeveer 1 cm dik van snijden.
- Leg de Kruukplaetjes op de borden, zorg dat ze elkaar niet overlappen en dek ze af met keukenfolie. Laat ze een nacht rusten in de koelkast.
- Doe de volgende dag een beetje boter op een keukenpapiertje en vet hiermee de koekenpan een beetje in. Laat de pan op middelhoog vuur warm worden en zet dan het vuur laag.
- Bak de koekjes aan beide kanten mooi lichtbruin en gaar. Je kunt ongeveer 5-6 koekjes tegelijkertijd in de pan bakken. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Ook lekker
Vegetarische zuurkoolschotel met kapucijners en prei
Deze zuurkoolschotel met kapucijners en prei breng je op smaak met knoflook, geraspte kaas zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
Rettichsalade
Rettich is een pittige witte wortel die je in deze salade rauw mengt met gekookte eieren, appel, augurken en slasaus.
Romige witlofsoep met ham
Een romige witlofsoep met ham, als je de ham weglaat en groentebouillon gebruikt heb je een lekkere vegetarische variant.
Romige hangop
Maak hangop van slagroom en yoghurt, combineer met fruit en je hebt een heerlijk romig toetje vol met proteïnen en vitamine C.
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Frikadellen uit grootmoeders keuken
Deze frikadellen maak je met (o.a.) gehakt, bloem, paneermeel en ei en bak je in de pan. Ze zijn in een half uurtje klaar.