Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Benodigdheden
- mengkom
- vork en houten lepel
- 2 grote borden
- keukenfolie
- koekenpan
- bakspatel
- keukenpapier
Ingrediënten
- 125 gram boter op kamertemperatuur + extra
- 125 gram kristalsuiker
- 250 gram tarwebloem
- ½ zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
- ½ losgeklopt ei
Instructies
- Doe de boter, de suiker en de bloem met het ei in de mengkom. Voeg de vanillesuiker, het zout en de kaneel toe. Meng het geheel met de vork door elkaar en kneed het daarna met de hand tot een samenhangende bal.
- Draai van het deeg balletjes en druk deze plat tot je schijfjes van 5 cm doorsnee en 1 cm dik hebt. Je kunt ook het deeg tot een rol van 5 cm doorsnee rollen en daar met een scherp mes schijfjes van ongeveer 1 cm dik van snijden.
- Leg de Kruukplaetjes op de borden, zorg dat ze elkaar niet overlappen en dek ze af met keukenfolie. Laat ze een nacht rusten in de koelkast.
- Doe de volgende dag een beetje boter op een keukenpapiertje en vet hiermee de koekenpan een beetje in. Laat de pan op middelhoog vuur warm worden en zet dan het vuur laag.
- Bak de koekjes aan beide kanten mooi lichtbruin en gaar. Je kunt ongeveer 5-6 koekjes tegelijkertijd in de pan bakken. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
Ook lekker
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Koffielikeur als cadeau
De koffielikeur is eenvoudig om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een grote weckpot, een paar leuke flesjes en een week of vier geduld. Het recept is voldoende voor ongeveer 1,5 liter koffielikeur.
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.