Met amandelspijs gevulde speculaas
Benodigdheden
- mengkom
- 2 messen
- vierkante bakvorm 22 x 22 cm
- bakpapier
- deegroller
- bakkwastje
Ingrediënten
- 150 gram margarine koud
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 12 gram speculaaskruiden
- snufje zout
- 1 eetlepel melk
- bloem of bakmeel
- 1/2 ei losgeklopt
- halve amandelen om te garneren
- 325 gram amandelspijs zie recept
Instructies
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Maak eerst de amandelspijs (zie recept) en zet deze tot gebruik in de koelkast
- Doe het bakmeel en de margarine in de mengkom. Snij met twee messen de margarine door het bakmeel totdat de margarine in kleine stukjes door het bakmeel gemengd is. Voeg de basterdsuiker, de speculaaskruiden, de melk en een snufje zout toe en kneed het deeg met je handen tot een stevig geheel. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Niet langer kneden dan nodig is, als je te lang kneed, zul je merken dat het deeg wat slap wordt en het minder goed te verwerken is. Als dat gebeurt, wikkel het deeg dan in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast, zodat het weer stevig wordt.
- Neem 2/3 van het deeg en rol het met de deegroller op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak die groot genoeg is voor de vorm. Leg de deegplak in de met bakpapier beklede vorm en snij deeg dat over de rand hangt weg. Voeg het overtollige deeg toe aan het deeg dat je gebruikt voor de bovenkant.
- Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg in de vorm.
- Rol de rest van het deeg uit tot een plak die groot genoeg is voor de vorm en dek de amandelspijs hiermee af. Druk het deeg aan de randen een beetje aan en snij overtollig deeg af. Snij met een mes ruiten in het deeg en garneer de speculaas met de halve amandelen. Bestrijk de speculaas met het losgeklopt ei. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de speculaas in ongeveer 35 minuten gaar. Laat de speculaas afkoelen in de vorm.
Tips
- Heb je geen geschikte vorm, dan kun je het deeg uitrollen tot een grote ovale lap. Rol de amandelspijs tot een rol die de lengte heeft van het deeg. Leg de amandelspijs in het midden van het deeg en vouw de bovenkant over de amandelspijs. Druk het deeg een beetje aan.
- Leg de speculaas op een met bakpapier beklede bakplaat. Garneer de speculaas met halve amandelen en bestrijk met het losgeklopte ei.
- Probeer ook eens gewone speculaasjes te bakken.
Notities

Ook lekker
Camps Mop, kermiskoekjes
Dit recept hebben we gevonden op de website van Archief Well. Ze hebben een mooi artikel geschreven over Camps Nougat en Suikerwaren. Camps stond al in de 19e eeuw op kermissen met zelfgebakken koek en oliebollen. De koekjes, een recept van Camps zelf, werden de Camps mop genoemd. We publiceren het recept met toestemming van Archief Well en de familie Camps.
Gistbodem met banketbakkersroom voor een fantastische fruitvlaai
In deze vlaaibodem van gistdeeg is banketbakkersroom meegebakken. Een mooie basis voor allerlei fruitvlaaien. Kies voor vers fruit, uit blik of pot, of gebruik kant en klare vlaaivulling.
Lambertustaart bij feesten en partijen
Deze luchtige Lambertustaart wordt in Midden-Limburg vooral gegeten bij feestelijke gebeurtenissen.
Kruisbessenvlaai uit Limburg
Deze Limburgse kruisbessenvlaai is gemaakt met linzendeeg en heeft een fruitige, ietwat zure smaak.
Kersenlinzenvlaai
Een linzenvlaai is een traditionele Limburgse vlaai die niets met linzen te maken heeft. De naam verwijst waarschijnlijk naar het deeg dat gebaseerd is op een taart uit Linz (linzertorte).
Deze klassieker uit de Limburgse baktraditie is geliefd vanwege zijn eenvoud, frisse fruitige smaak en knapperige korst.






