Aardbeien biscuitvlaai
Voor 10 punten

Ingrediënten

deeg

  • 60 gram bloem
  • 15 gram maïzena
  • mespunt zout
  • 3 middelgrote eieren (kamertemperatuur)
  • 90 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zachte boter om de bodem mee in te vetten

Vulling en garnering

  • 1 portie banketbakkersroom
  • 500 gram aardbeien
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 theelepels suiker
  • 10 eetlepels aardbeien- of bessensap

Keukenbenodigdheden

  • Vlaaibodem voor biscuitdeeg van ca. 27 cm. doorsnede
  • handmixer
  • spatel
  • 2 mengkommen
  • taartplateau of schaal
  • taartrooster
  • bakkwastje of keukenpapier
  • steelpan
  • klein kommetje of diep bord
  • vergiet
  • keukenweegschaal

 

 

Bereidingstijd

15 minuten
+ 1 uur wachttijd
+ 30 minuten

bodem vlaai
banketbakkersroom

Bereiding aardbeienkwarktaart

Oven voorverwarmen op 175 graden

Vet de biscuitvorm in met de boter. Splits de eieren, zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Klop het eiwit met de mixer in een vetvrije mengkom stijf. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Klop in de andere mengkom het eigeel met de suiker en de vanillesuiker romig.

Zeef de bloem met de maïzena en het zout boven het eigeelmengsel en roer het goed door elkaar. Voeg dan twee eetlepels opgeklopt eiwit toe aan het eigeelmengsel en roer dit met de spatel erdoor. Leg het eigeelmengsel op de rest van het opgeklopte eiwit en spatel het door elkaar. Zorg dat het mengsel luchtig blijft.

Doe het deeg over in de biscuitvorm en zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven.

Bak de biscuitbodem in 18 minuten goudbruin. De oven niet in de tussentijd openen, dan heb je kans dat de bodem inzakt. Je kunt zien dat de bodem gaar is als deze los laat van de rand van de vorm.

Zet de oven uit en laat de bodem nog even afkoelen in de oven. Haal dan de bodem uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.

Bereiding vulling en garnering

Maak eerst de banketbakkersroom en laat deze onder regelmatig roeren volledig afkoelen. Week de gelatine 10 minuten in ruim voldoende water in een klein kommetje. Was de aardbeien en ontdoe ze van de kroontjes. Halveer de aardbeien, doe ze over in het vergiet en laat ze uitlekken.

Verwarm het aardbeien- of bessensap met de suiker in de steelpan op laag vuur totdat het bijna kookt, haal de steelpan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los de gelatine op in het warme sap, laat het mengsel een beetje afkoelen. 

Doe de banketbakkersroom op de biscuitbodem, strijk dit glad en verdeel de aardbeien over de vlaai. Bestrijk de aardbeien met het gelatinemengsel.

Tips

Een vorm voor een biscuitbodem is anders dan een gewone vlaaivorm. In een biscuitvorm zit aan de rand een soort gootje dat er voor zorgt dat de bodem een opstaand randje krijgt. Dit zorgt ervoor dat je de bodem goed kunt vullen.

Je kunt de vlaai natuurlijk ook nog garneren met slagroom: klop 2,5 dl slagroom met 1 eetlepel suiker. Doe over in een spuitzak en garneer hiermee de vlaai.

PIN IT

aardbeienvlaai recept met bodem biscuitdeeg

Meer Gebak

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Maak thuis gevulde speculaas met amandelspijs, lekker voor een feestje, bij de koffie of speciaal voor Sinterklaas.

Lees meer
Amandelspijs, heerlijk in speculaas

Amandelspijs, heerlijk in speculaas

Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...

Lees meer
Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt

Kerstbrood voor een heerlijk kerstontbijt

Kerstbrood, ook wel Kerststol genoemd Dit recept voor kerstbrood, ook wel kerststol genoemd, is afkomstig van de moeder van Ton Terraneo.  In het originele recept werd verse gist gebruikt. Verse gist is niet altijd verkrijgbaar daarom hebben wij het vervangen door...

Lees meer
Lekkere frisse sinaasappelkwarktaart

Lekkere frisse sinaasappelkwarktaart

Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This