Deze zalmmousse is lekker als onderdeel van een koud buffet, en als voorgerecht of borrelhapje in combinatie met geroosterd brood.
We hebben het recept een heel klein beetje aangepast. In het originele recept wordt rode zalm uit blik gebruikt. Die is echter heel erg duur en niet goed verkrijgbaar. We hebben er daarom voor gekozen om de rode zalm uit het recept voor de helft te vervangen voor roze zalm. Rode zalm is wat sterker van smaak.
Dank aan Hans Mouw voor het recept.
Zalmmousse
Benodigdheden
- snijplank met scherp mes
- mengkom
- mixer met gardes
- diep bord
- kommetje
- lepel of spatel
- cakevorm
- keukenpapier
- langwerpige schaal om de mousse op te presenteren
Ingredients
- 1 blik rode zalm 200 gram
- 1 blik roze zalm 200 gram
- 1 mespunt mosterd
- 3 eetlepels mayonaise
- 125 gram zure room
- 125 gram crème fraiche
- 1 eetlepel sherry
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 blaadjes gelatine
- 8 gram verse peterselie
- 1 limoen
- enkele takjes verse dille
- 5 eetlepels kokend water
- 1 - 2 eetlepels zonnebloemolie
Instructions
Bereiding
- Vul het diepe bord met koud water en laat hierin de blaadjes gelatine minstens 5 minuten weken.
- Vet de cakevorm in met zonnebloemolie en zet omgekeerd op het keukenpapier weg, zodat de overtollige olie eruit kan lopen.
- Hak de peterselie fijn. Snij de limoen in hele dunne schijfjes.
- Laat de zalm goed uitlekken en verwijder het vel en de graten. Verdeel de zalm in stukjes.
- Doe de zalm in de mengkom met de mosterd, mayonaise, zure room, crème fraiche, sherry en de kappertjes. Mix de ingrediënten met de mixer tot een mousse.
- Leg enkele takjes verse dille onder in de cakevorm en leg daarop de limoenschijfjes.
- Doe het kokend water in het kommetje. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in het hete water. Doe het gelatine mengsel bij de mousse en meng goed door met een lepel of spatel. Giet de mousse in de vorm en laat het geheel minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Als de mousse goed opgesteven is, kun je deze storten op de schaal.
Tip
- Je kunt de mousse ook in leuke visvormpjes doen en zo presenteren. Leg dan de takjes dille en de schijfjes limoen op de mousse in plaats van onderin de vorm.
Ook lekker
Kabeljauw in tomatensaus – Ikan Ritja-Ritja
Ikan Ritja-Ritja: kabeljauw in een pittige tomatensaus op Indische wijze klaargemaakt met Spaanse pepers en verse gember.
Mosselen in witte wijnsaus
Deze mosselen in witte wijnsaus zijn gemakkelijk thuis te maken, serveer met stokbrood, knoflookboter en dipsausjes.
Een snelle zalmcocktail
Deze zalmcocktail zet je snel op tafel. Maak aan met ketchup, mayonaise, worcestersaus, citroensap, sherry en slagroom. Breng op smaak met de kruiden. Klaar! Lekker als feestelijk lunchgerecht of als voorgerecht bij een uitgebreid diner.
Kipragout met champignons
Deze kipragout met champignons is lekker in een pasteitje als voorgerecht. Je kunt het ook met rijst, op een boterham, of bij een salade serveren.
Kipcocktail, een feestelijk gerecht
Kipcocktail is bij uitstek een feestelijk gerecht. Garneer dit voorafje met peterselieblaadjes, zo smaakt het lekker en ziet het er ook nog mooi uit.