Deze zalmmousse is lekker als onderdeel van een koud buffet, en als voorgerecht of borrelhapje in combinatie met geroosterd brood.

We hebben het recept een heel klein beetje aangepast. In het originele recept wordt rode zalm uit blik gebruikt. Die is echter heel erg duur en niet goed verkrijgbaar. We hebben er daarom voor gekozen om de rode zalm uit het recept voor de helft te vervangen voor roze zalm. Rode zalm is wat sterker van smaak.   
Dank aan Hans Mouw voor het recept.

zalmmousse

Zalmmousse

Het Culinair Geheugen
Zalmmousse
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • snijplank met scherp mes
  • mengkom 
  • mixer met gardes
  • diep bord 
  • kommetje
  • lepel of spatel
  • cakevorm 
  • keukenpapier 
  • langwerpige schaal om de mousse op te presenteren

Ingredients
  

  • 1 blik rode zalm 200 gram
  • 1 blik roze zalm 200 gram
  • 1 mespunt mosterd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 125  gram zure room
  • 125 gram  crème fraiche
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 blaadjes gelatine
  • 8 gram verse peterselie
  • 1 limoen
  • enkele takjes verse dille
  • 5 eetlepels kokend water
  • 1 - 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructions
 

Bereiding

  • Vul het diepe bord met koud water en laat hierin de blaadjes gelatine minstens 5 minuten weken.
  • Vet de cakevorm in met zonnebloemolie en zet omgekeerd op het keukenpapier weg, zodat de overtollige olie eruit kan lopen.
  • Hak de peterselie fijn. Snij de limoen in hele dunne schijfjes.
  • Laat de zalm goed uitlekken en verwijder het vel en de graten. Verdeel de zalm in stukjes.
  • Doe de zalm in de mengkom met de mosterd, mayonaise, zure room,  crème fraiche, sherry en de kappertjes. Mix de ingrediënten met de mixer tot een mousse.
  • Leg enkele takjes verse dille onder in de cakevorm en leg daarop de limoenschijfjes.
  • Doe het kokend water in het kommetje. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in het hete water. Doe het gelatine mengsel bij de mousse en meng goed door met een lepel of spatel. Giet de mousse in de vorm en laat het geheel minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Als de mousse goed opgesteven is, kun je deze storten op de schaal.

Tip

  • Je kunt de mousse ook in leuke visvormpjes doen en zo presenteren. Leg dan de takjes dille en de schijfjes limoen op de mousse in plaats van onderin de vorm.
Trefwoord vis, zalm

Ook lekker

Een snelle zalmcocktail

Een snelle zalmcocktail

Deze zalmcocktail zet je snel op tafel. Maak aan met ketchup, mayonaise, worcestersaus, citroensap, sherry en slagroom. Breng op smaak met de kruiden. Klaar! Lekker als feestelijk lunchgerecht of als voorgerecht bij een uitgebreid diner.

Lees meer
Kipragout met champignons

Kipragout met champignons

Deze kipragout met champignons is lekker in een pasteitje als voorgerecht. Je kunt het ook met rijst, op een boterham, of bij een salade serveren.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This