Kipragout met champignons recept

Deze kipragout is een klassieker. Het smaakt heerlijk in een pasteitje als voorgerecht bij een feestelijke maaltijd maar ook lekker op een broodje bij de lunch of met rijst en een salade bij de warme maaltijd. 

Voor 6 personen

Benodigdheden

  • 2 kookpannen met deksel van ongeveer 2 liter
  • 1 schuimspaan
  • 2 mengkommen
  • keukenzeef
  • snijplank met scherp mes en 2 vorken
  • garde en houten lepel
  • soeplepel

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 2 kippenbouillontabletten of 2 eetlepels kippenbouillonpoeder
  • 2 stukjes foelie
  • 1 ui
  • 500 gram champignons
  • 1,25 liter water
  • 50 gram boter of margarine
  • 50 gram bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • peper en zout, paprikapoeder, nootmuskaat
  • 100 ml kookroom
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

Breng in een pan het water met de kipfilet, de foelie en de bouillontabletten of bouillonpoeder aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand als de bouillon kookt en laat de kipfilet ongeveer 20-25 minuten in de bouillon tegen de kook aan trekken. Maak intussen de champignons schoon, snij ze in plakjes en besprenkel ze met wat citroensap.

Haal met een schuimspaan de kipfilet uit de pan en laat de kipfilet even afkoelen. Schep ook de stukjes foelie uit de pan, deze worden verder niet meer gebruikt. Schep de gesneden champignons in de kippenbouillon, zet het vuur wat hoger en kook de champignons in 5-10 minuten gaar. Snij intussen de kip in blokjes of trek ze met twee vorken uit elkaar. Schep de champignons uit de bouillon en doe ze over in de mengkom. Laat de bouillon een beetje afkoelen en meet 0,8 liter af.

Pel en snipper de ui fijn. Zet de andere pan op een middelhoog vuur, smelt daarin de boter en fruit hierin de ui totdat deze glazig is.  Voeg dan de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de boter en de uien. Laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel, je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”.

Voeg dan de wijn toe en roer tot een gladde massa, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen. Voeg dan een soeplepel bouillon toe, roer weer goed en wacht totdat de bouillon goed is opgenomen in het mengsel. Herhaal dit totdat de afgemeten bouillon verwerkt is en je een gebonden saus hebt. Voeg de in blokjes gesneden kipfilet en de champignons toe aan de saus en laat de ragout rustig tegen de kook aan komen. Voeg de kookroom toe en warm de ragout goed door.

Proef of de ragout goed op smaak is, kruid eventueel  na met peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat.

Ook lekker

Een snelle zalmcocktail

Een snelle zalmcocktail

Deze zalmcocktail zet je snel op tafel. Maak aan met ketchup, mayonaise, worcestersaus, citroensap, sherry en slagroom. Breng op smaak met de kruiden. Klaar! Lekker als feestelijk lunchgerecht of als voorgerecht bij een uitgebreid diner.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This