varkenssaté met pindasaus

Varkenssaté met pindasaus

Het Culinair Geheugen
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
wachttijd 12 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indische
Porties 4

Benodigdheden

  • glazen kom met deksel
  • snijplank met scherp mes
  • kleine garde of vork
  • 8 satéstokjes
  • groot glas
  • steelpan
  • grote garde of houten lepel
  • grilrooster met opvangbak, grilpan of koekenpan
  • langwerpige schaal
  • kommetje
  • keukenpapier 

Ingrediënten
  

  • 500 gram varkenshaas

Marinade

  • 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel djinten komijnzaad
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ui
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 3 eetlepel ketjap manis

Instructies
 

Voorbereiding

  • Pel de ui en snipper deze heel fijn. Doe de ketjap, de olie, de ui, suiker, zout, knoflookpoeder, djahé, djinten en ketoembar in de glazen kom en roer dit met de kleine garde of een vork goed door elkaar. Snij de varkenshaas in blokjes van ca. 3x3 cm.
  • Voeg de varkenshaas toe aan de marinade en roer alles goed door elkaar. Sluit de kom af met de deksel en laat de marinade een nacht in de koelkast intrekken.

Bereiding

  • Vul een groot glas met lauw water en zet de satéstokjes erin. Keer de stokjes, als ze niet helemaal onder water staan na 10 minuten om. Als de stokjes vochtig zijn verbranden ze minder snel tijdens het grillen.
  • Schep het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Rijg de varkenshaas aan de stokjes en zet tot verder gebruik in de koelkast.
  • Zet de gril van de oven aan op ongeveer 200 graden.
  • Doe de pindakaas, de ketjap, de knoflookpoeder, de sambal, de uienpoeder en een scheutje citroensap in een steelpan en roer alle ingrediënten goed door elkaar met een garde of houten lepel. Voeg een scheutje melk toe. Zet de steelpan op laag vuur en breng de saus al roerend aan de kook. Laat de saus enkele minuten op laag vuur doorkoken, roer de saus regelmatig goed door. Als de saus te dik is, voeg dan gerust nog een flinke scheut melk toe. Proef of de saus op smaak is, voeg anders nog wat peper en zout of sambal naar smaak toe.
  • Leg terwijl de saus staat te pruttelen, de stokjes met de varkenshaas op het grilrooster en schuif dit in de oven. Zorg dat er een vuurvaste opvangbak onder de saté in de oven staat om braadvocht op te vangen. Draai de satés na enkele minuten om, zodat ze aan alle kanten mooi bruin en gaar worden. Controleer na enkele minuten of de satés gaar zijn.
  • Leg de satés als ze mooi bruin en gaar zijn op een langwerpige schaal, schenk een beetje van de pindasaus over de saté en doe de rest van de saus in een apart kommetje.

Tips

  • Als je geen oven met grilstand hebt, kun je de satés ook in een grillpan of koekenpan bakken. Gebruik dan weinig tot geen olie. De satés kunnen natuurlijk ook op de barbecue gegrild worden.
  • Je kunt in plaats van varkenshaas ook varkenspoulet of kippendijfilet gebruiken, dit vlees is wat vetter en droogt tijdens het grillen minder snel uit. De bereidingswijze is verder hetzelfde.

Notities

Met dank aan Ria Vosbeek.
Trefwoord pindasaus, saté, varkenshaas

Ook lekker

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.

Lees meer
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer
Kip Pilav

Kip Pilav

Kip Pilav is lekker, eenvoudig te maken én door de toevoeging van fruit vinden kinderen dit ook heerlijk. Een win-win.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This