Indonesische (pittige) kip

Ajam Pedis (hete kip)

Het Culinair Geheugen
Kippenpoten in een braadpan met hete pepers of Lomboks.
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4

Benodigdheden

  • grote koekenpan
  • grote braadpan met deksel
  • snijplank
  • scherp mes
  • houten lepel

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten of 8 kipkarbonades
  • 2 eetlepels olie arachide- of sojaolie
  • 1 teentje knoflook
  • 4 sjalotten
  • bouillonpoeder
  • 5 Lomboks
  • 1 tomaat
  • 1 mespunt ketoembar
  • 1 mespunt laos
  • 1 theelepel trassi
  • 1 stengel sereh
  • 1 theelepel suiker
  • 2 daun salam salamblad
  • peper en zout
  • 200 milliliter water

Instructies
 

  • Pel en snipper de sjalotjes. Pel de knoflook en snij deze fijn. Was de lomboks en snij deze fijn. Was de tomaat en snij deze in kleine stukjes. Kneus de stengel sereh met de achterkant van een mes.
  • Snij of hak de kippenbouten in 2 delen. Bestrooi de kip met peper en zout.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de kip rondom mooi bruin
  • Zet een grote braadpan op laag vuur en doe de kip over in de braadpan en laat wat van het braadvet achter in de koekenpan.
  • Smoor op laag vuur de overige ingrediënten in het braadvet van de kip in de koekenpan.
  • Schep het mengsel uit de koekenpan bij de kip en voeg 200 ml warm water toe.
  • Laat het geheel ongeveer 30 minuten op laag vuur smoren met het deksel gedeeltelijk op de pan tot de kip gaar is.

Tips

  • In het originele recept worden rawit gebruikt. Dit zijn hele scherpe pepertjes. Wij vervangen ze daarom door Lomboks. Mocht je van echt heel erg pittig houden, gebruik dan rawit i.p.v. Lomboks
  • Als je het gerecht iets minder pittig wilt maken, dan kun je de lomboks in de lengte doormidden snijden en de zaadjes en zaadlijsten verwijderen. Dat maakt de kip wat milder van smaak.
  • Trassi is vaak in de supermarkt in potjes te koop. Daun salam is in gedroogde vorm bij een toko verkrijgbaar. Sereh is bij een toko verkrijgbaar en vaak ook bij een wat grotere supermarkt.

Notities

Recept van Rick Custers
Trefwoord kip, kippepoot, pittig, Spaanse pepers

Ook lekker

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer
Kip Pilav

Kip Pilav

Kip Pilav is lekker, eenvoudig te maken én door de toevoeging van fruit vinden kinderen dit ook heerlijk. Een win-win.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This