gehaktbrood

Kollemol, gehaktbrood uit de römertopf

Het Culinair Geheugen
Gehaktbrood op ouderwetse wijze, in een römertopf bereid.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • römertopf met deksel of ovenschaal met aluminiumfolie
  • mengkom 
  • vork

Ingrediënten
  

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder

Instructies
 

Voorbereiding

  • Zet de römertopf met deksel minimaal 15 minuten in een bak met koud water.
  • Zorg dat de schaal helemaal onder water staat. De römertopf zuigt zich vol met water, waardoor het gehakt gestoomd wordt.

Bereiding in römertopf

  • Doe het gehakt in de mengkom en kruid het met peper, zout en paprikapoeder.
  • Meng het ei door het gehakt en voeg dan het paneermeel toe.
  • Kneed het gehakt goed door en vorm een langwerpige rol van het gehakt.
  • Leg de gehaktrol in de römertopf, leg het deksel erop en zet de römertopf in de oven.
  • De oven bij gebruik van een römertopf niet voorverwarmen.
  • Zet de oven op 180° C. Laat de “Kollemol” in 30 minuten gaar stomen. Haal dan de deksel van de römertopf en laat het gehakt nog 15 minuten in de oven staan, zodat het een mooi korstje krijgt.

Bereiding in ovenschaal

  • Verwarm de oven voor op 200° C.
  • Doe het gehakt in de mengkom en kruid het met peper, zout en paprikapoeder.
  • Meng het ei door het gehakt en voeg dan het paneermeel toe.
  • Kneed het gehakt goed door en vorm een langwerpige rol van het gehakt.
  • Giet een bodempje water in de ovenschaal en leg de gehaktrol erin.
  • Draai de oventemperatuur terug naar 180° C en zet de ovenschaal zonder deksel in de oven.
  • Laat de Kollemol in 30 minuten gaar worden, dek dan de Kollemol af met aluminiumfolie en laat de Kollemol nog 10 minuten nagaren.

Notities

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 
Heb je geen Römertopf? Geen probleem, je kunt dit gehaktbrood ook maken in een gewone ovenschaal. 
Recept met dank aan Maud Muijtjens. 
Trefwoord gehakt, gehaktbrood, half om half, römertopf

Ook lekker

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This