Piccalilly zelf maken

Tijdens mijn zoektocht naar recepten voor het culinair geheugen, kwam ik in een oud boekje bij mevrouw Smits onderstaand recept voor Piccalilly tegen. Gezien de taal die gebruikt wordt in het recept gaat het hier inderdaad om een oud recept. Leuk om zelf te maken.

Piccalilly wordt bij verschillende recepten in dit kookboek gebruikt (jachtschotel, wortelstamppot) en is zelf gemaakt natuurlijk het allerlekkerst. Hou rekening met een wat langere voorbereidingstijd.  

Voor 5 potten

Benodigdheden

  • kom met deksel met inhoud van minstens 1,5 liter
  • soeppan van minstens 5 liter
  • pan met deksel van minstens 4 liter
  • kleine kom
  • nagelborstel of afwasborstel
  • snijplank met scherp mes
  • dunschiller
  • schuimspaan
  • vergiet
  • houten lepel
  • schone theedoek
  • keukentang
  • soeplepel
  • 5 potten met schroefdeksel met een inhoud van 0.75 liter

Ingrediënten

  • 300 gram augurken
  • 300 gram winterwortel
  • 200 gram bloemkool
  • 200 gram sperzieboontjes
  • 37,5 gram.zout
  • 0,5 liter water
  • 1,5 liter azijn
  • 60 gram suiker
  • 80 gram bloem
  • 10 gram kurkuma
  • 10 gram gemberpoeder
  • 12,5 gram mosterdpoeder
  • peper en zout

 

Piccalilly zelf maken

Tips

  • In het originele recept worden ook kleine uien gebruikt (maat zilveruitjes). Die heb ik niet kunnen vinden. Als je toch kleine uitjes kunt vinden, leg die dan, net als de augurken 24 uur in zout water: 75 gram zout op 1 liter water.  
  • Ook andere groenten zijn geschikt om Piccalilly van te maken, zorg ervoor dat je in totaal 1 kilo groenten hebt voor 1,5 liter azijn.
  • Combineer voor een vegetarische maaltijd ook met kaasplakken, een gebakken eitje, rauwe andijviestamppot of  zelf ingemaakte augurken.

Voorbereiding

Was en borstel de augurken onder koud stromend water. Met het borsteltje verwijder je eventuele stekels. Verwijder de steeltjes. Los in de afsluitbare kom 37,5 gram zout op in 0,5 liter water. Leg de augurken in het water, zorg dat alle augurken onder water staan en dek de kom af. Laat de augurken minsten 24 uur in het zoutwater staan.

Was vlak voordat je de Piccalilly gaat maken, de potten en deksels af in een heet sopje.  Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in de soeppan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook.

Draai het vuur laag als het water kookt en laat zachtjes doorkoken, doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat het geheel nog 10 minuten koken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met de tang voorzichtig uit het hete water. Zet ze ondersteboven op de schone theedoek en laat ze afkoelen.

Bereiding

Was de boontjes en snij de puntjes eraf, verwijder eventuele draadjes en snij de boontjes in kleine stukken. Schil de wortel en snij in plakjes of blokjes. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Giet het zoute water van de augurken af en spoel ze met schoon koud water na. Snij de augurken in plakjes of blokjes.

Breng in de pan met deksel 2 liter water aan de kook en blancheer hierin de wortel, boontjes en bloemkool ongeveer 5 minuten. De augurken hoeven niet gekookt te worden. Haal de groenten met de schuimspaan uit het kokende water en doe ze over in het vergiet. Laat de groenten goed uitlekken en doe het kookwater weg.

Doe in de kom de bloem, kurkuma, gemberpoeder, mosterdpoeder en een flinke snuf zout en peper. Giet wat van de azijn bij dit mengsel en klop met een garde tot een mooi glad papje ontstaat. Breng in de grote pan de rest van de azijn aan de kook en klop het bloem-specerijenmengsel door de kokende azijn, voeg de suiker toe.

Laat de azijn even doorkoken totdat de bloem gaat binden. Voeg dan de geblancheerde groenten en de augurken toe aan de azijn en laat het geheel nog 5 minuten op laag vuur doorkoken, zodat een gebonden massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat de Piccalilly een klein beetje afkoelen.

Vul de gesteriliseerde potten met de Piccalilly. Draai de deksels op de potten en zet de potten ondersteboven op de theedoek, totdat de inhoud helemaal is afgekoeld.

Bewaar de potten op een koele donkere plaats. Na ongeveer 1 maand zijn de smaken goed ingetrokken en is de Piccalilly te gebruiken. 

Pin It on Pinterest

Share This