Bewust koken
Een van de kenmerken van het koken van vroeger is dat je niets verloren liet gaan. Het onderstaande recept is hier wel een mooi voorbeeld van.
Op zaterdag werd bouillon getrokken van rundvlees en op zondag werd het vlees uit de bouillon dan verwerkt tot een ander gerecht.
Dit is een recept van mijn moeder en indirect de aanleiding om dit kookboek te schrijven.
Voor 6 personen
Benodigdheden
- braadpan
- pan met deksel
- snijplank met scherp mes
- pureestamper of mixer
- houten lepels
- lage ovenschaal van 2 liter
- klein kommetje
- vork
Ingrediënten
Vlees
- 500 gram gaar rundvlees (soepvlees)
- 1 grote ui
- 40 gram boter of margarine
- Peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
- 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
- 30 gram maïzena
- 2 eetlepels piccalilly
Aardappelpuree
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 2 deciliter melk
- 40 gram boter (plus een beetje extra voor in de oven) of margarine
- 1 ei
- 1 – 2 eetlepels paneermeel
- zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
Bereiding
Pel en snipper de ui en hak deze fijn. Snij het vlees in kleine stukjes (of trek het uit elkaar met twee vorken). Verhit de boter in de braadpan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet. Voeg dan het kleingesneden vlees toe en bak het vlees bruin. Kruid het mengsel met peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder en nootmuskaat.
Voeg dan 2 deciliter warm water en de helft van de bouillontablet of bouillonpoeder toe, zodat er voldoende saus ontstaat. Laat het vleesmengsel even stoven en proef of het voldoende op smaak is. Voeg eventueel nog wat van de bouillontablet of de bouillonpoeder toe.
Meng in een klein kommetje de maïzena met twee eetlepels water en roer goed door met een vork zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg de maïzena toe aan het vleesmengsel, laat even doorkoken, zodat een gebonden saus ontstaat. Roer de piccalilly door de saus en zet het vuur uit.
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er het ei, de boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter of margarine en schep een laagje aardappelpuree in de schaal, schep daarop het vleesmengsel en eindig met de rest van de aardappelpuree. Verdeel het paneermeel over de aardappelpuree en leg hier wat kleine klontjes boter op.
Zet de jachtschotel in de voorverwarmde oven en laat er in ongeveer 15 minuten een krokant korstje op komen.
Tip
Voor aardappelpuree is het belangrijk dat alle aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappel kunt prikken, dan is de aardappel gaar.
De jachtschotel is lekker met allerlei soorten groenten maar vooral met appelmoes.