Rauwe andijviestamppot met gebakken kaasplakken
In onderstaand recept wordt de andijvie rauw tot stamppot verwerkt en dat is de manier zoals mijn moeder hem altijd maakte. Wij aten er altijd gebakken kaasplakken bij. Het is een lekkere vegetarische maaltijd.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- schilmesje of dunschiller
- pureestamper of mixer
- pan met deksel
- vork
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1 ei
- 1 krop andijvie van ongeveer 500 gram
- 2 deciliter melk
- 40 gram boter of margarine
- zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
Bereiding
De aardappelen schillen, wassen en halveren.
Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken. Voor stamppot is het belangrijk dat alle aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar.
Maak terwijl de aardappelen koken de andijvie schoon: verwijder de harde stukken, was grondig en snij de andijvie in dunne reepjes. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en laat ze even droog stomen.
Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er het ei, de boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder. Meng de rauwe andijvie en de aardappelpuree goed door elkaar.
Tip: doordat de andijvie koud door de aardappelpuree gaat, koelt de stamppot snel af. Serveer de stamppot daarom direct of zet de stamppot nog heel eventjes terug op het vuur.