augurken inmaken recept

Augurken

Augurken zijn van de lente tot en met de herfst verkrijgbaar. Soms moet je er wel even naar zoeken of ze bestellen bij de groenteboer. Op de markt zijn ze meestal gewoon te koop.

Deze vruchten hebben van zichzelf weinig smaak, daarom worden ze ingemaakt in een mengsel van azijn en kruiden en specerijen. Het inmaken zorgt ervoor dat ze lang houdbaar blijven. Ik heb inmaakazijn gebruikt voor onderstaand recept, deze is een stuk zuurder dan gewone azijn. Als je van minder zuur houdt, gebruik dan gewone azijn of wijnazijn. Ook met de kruiden en specerijen kun je zelf variëren.

Voor 3 - 4 potten

Benodigdheden

  • kom met deksel met inhoud van minstens 3 ltr.
  • soeppan van minstens 5 ltr.
  • nagelborstel of afwasborstel
  • snijplank met scherp mes
  • steelpan
  • houten lepel
  • schone theedoek
  • keukentang
  • soeplepel
  • 3 – 4 jampotten met deksel (afhankelijk van het formaat)
  • soda

Ingrediënten

  • 1 kilo augurken
  • 75 gr. zout
  • 1 ltr. water
  • 200 ml. inmaakazijn
  • 300 ml. water
  • 125 gr. suiker
  • Inmaakkruiden:
    • 3 laurierblaadjes
    • 1 tl. jeneverbessen
    • 1 tl. peperkorrels
    • enkele takjes dille
    • 1 tl. mosterdzaad
    • zout

 

 

recept augurken

Voorbereiding inmaken

Was en borstel de augurken onder koud stromend water. Met het borsteltje verwijder je eventuele stekels. Verwijder de steeltjes. Los in een grote afsluitbare kom 75 gram zout op in 1 liter water. Leg de augurken in het water, zorg dat ze onder water staan en dek de kom af. Laat de augurken minsten 24 uur in het zoutwater staan.

Was vlak voordat je de augurken verder gaat verwerken, de jampotten af in een heet sopje.  Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in de soeppan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan.

Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water kookt. Doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat nog 10 minuten doorkoken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met de tang voorzichtig uit het hete water. Zet ze ondersteboven op de schone theedoek en laat ze afkoelen.

Bereiding augurken

Breng in een steelpan het water met de inmaakazijn, een snufje zout en de inmaakkruiden aan de kook en los hierin de suiker op. Laat het mengsel 10 minuten zachtjes doorkoken.

Giet in de tussentijd het zoute water van de augurken af en spoel ze met schoon koud water na. Vul de gesteriliseerde potjes met augurken: zet de augurken rechtop in de potjes en maak ze zo vol mogelijk.

Als alle potjes gevuld zijn met augurken, giet dan in ieder potje zoveel van het azijnmengsel dat de potjes goed gevuld zijn en de augurken helemaal bedekt worden door het azijnmengsel. Zorg ervoor dat de kruiden en specerijen goed over de potjes verdeeld zijn. Draai de deksels op de potten en zet de potten ondersteboven op de theedoek, totdat de inhoud helemaal is afgekoeld.

Na ongeveer 3 maanden zijn de augurken goed op smaak.

Tips

  • Inmaakkruiden zijn ook kant en klaar in zakjes te koop in de supermarkt, je kunt deze als basis gebruiken als je niet alle kruiden of specerijen in huis hebt. 

  • Als je grote augurken hebt, kun je er ook voor kiezen om de augurken in schijfjes of blokjes te snijden. Spoel de augurken nadat ze 24 uur in het zoutwater gelegen hebben af met schoon koud water en snij ze dan in schijfjes of blokjes. Verwerk ze verder op dezelfde manier als de hele augurken.

  • Gebruik je zelf ingemaakte augurken om je koude schotel op te maken.
error:

Pin It on Pinterest

Share This