Voor vier personen
Benodigdheden
- 1 pan met deksel
- 1 schuimspaan
- 2 mengkommen
- snijplank met scherp mes
- garde en houten lepel
- 2 diepe borden
- 1 vork
- 4 coupes of schaaltjes om de cocktail in op te dienen
Ingrediënten
- 225 gram kipfilet
- 1 kippenbouillontablet of 1 eetlepel kippenbouillonpoeder
- 1,25 liter water
- 1 klein blikje ananasstukjes
- 1 klein blikje mandarijntjes
- 8 blaadjes sla
- 1 eiwit
- 2 eetlepels peterselie
- peper, zout, paprikapoeder
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 eetlepel whisky of sherry
- 1 eetlepel slagroom of koffiemelk
Het recept voor kipcocktail
Deze kipcocktail is een klassieker uit het Culinair Geheugen van mijn zus Anneke Hendriks. Zij maakt dit gerecht vaak met Kerstmis.
Bereiding
Breng in een pan het water met de kipfilet en bouillontablet of bouillonpoeder aan de kook.
Draai het vuur op de laagste stand als de bouillon kookt en laat de kipfilet ongeveer 20-25 minuten in de bouillon tegen de kook aan trekken. Haal met een schuimspaan de kipfilet uit de pan en laat de kipfilet afkoelen.
Hak de peterselie fijn en doe in een diep bord. Klop in het andere diepe bord het eiwit los met de vork. Doop de randen van de coupes in het eiwit en daarna in de peterselie. Zet de coupes weg tot verder gebruik.
Doe de mayonaise, tomatenketchup, whisky (of sherry) en de slagroom in de mengkom en klop alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
Laat de mandarijntjes en de ananasstukjes uitlekken.
Snij de kipfilet in blokjes, meng in een mengkom de kipfilet met de ananasstukjes en mandarijntjes.
Doe in iedere coupe twee blaadjes sla en verdeel de kipfilet met het fruit over de coupes, verdeel de saus over de coupes en garneer met een snufje paprikapoeder.
Tip
- Zet de kipcocktail op tafel met wat geroosterd brood.
- Buiten Kerst is dit recept ook geschikt voor een feestelijke zomerse maaltijd als je graag een koud voorgerecht wilt serveren.
Ook lekker
Zalmmousse lekker bij de borrel
Deze zalmmousse met rode en roze zalm is lekker als onderdeel van een buffet en als borrelhap of voorgerecht met geroosterd brood.
Een snelle zalmcocktail
Deze zalmcocktail zet je snel op tafel. Maak aan met ketchup, mayonaise, worcestersaus, citroensap, sherry en slagroom. Breng op smaak met de kruiden. Klaar! Lekker als feestelijk lunchgerecht of als voorgerecht bij een uitgebreid diner.
Kipragout met champignons
Deze kipragout met champignons is lekker in een pasteitje als voorgerecht. Je kunt het ook met rijst, op een boterham, of bij een salade serveren.
Het ultieme recept voor pasteitjesvulling
Pasteitjes uit grootmoeders keuken smaken heerlijk met dit recept: met kalfs- en varkenspoulet. De hoeveelheid is voldoende voor acht tot tien personen.