Kip Kenia
Benodigdheden
- braadpan of hapjespan met deksel
- houten lepel
- snijplank met scherp mes
- keukenpapier
Ingrediënten
- 12 kipdrumsticks
- 1 grote pot gegrilde paprika’s ca 465 gram
- 2 middelgrote uien
- 1 blik ananas ca 570 gram
- 1-2 bouillontabletten of 1 -2 eetlepels bouillonpoeder
- peper zout, paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels kerriepoeder
- 30 gram boter of margarine
Instructies
- Pel de ui en snij deze in grove stukken. Dep de kip droog met wat keukenpapier, kruid de kip met wat peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder.
- Snij de paprika’s in grote stukken en bewaar het vocht.
- Snij de ananas in grove stukken en bewaar het vocht.
- Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak de drumsticks rondom mooi bruin en voeg, zodra de drumsticks mooi bruin zijn de ui, 1 theelepel knoflookpoeder en 2 theelepels kerriepoeder toe en fruit deze mee in het braadvet.
- Voeg, als de ui glazig is, de gesneden paprika’s met het vocht toe aan de kip en voeg ook de ananas met het vocht toe. Breng het geheel rustig aan de kook en voeg 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder toe. Roer goed door elkaar. Zet het vuur op de laagste stand. Gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het gerecht met het deksel op de pan ongeveer een half uur sudderen. De kip moet zo gaar zijn, dat de kip van de botjes afvalt. Proef of de saus goed op smaak is, voeg anders nog een halve bouillontablet of wat bouillonpoeder toe.
Tips
- Lekker met rijst en een salade.
- Gebruik in plaats van 12 kipdrumsticks 6 kippenbouten. De suddertijd wordt dan wel wat langer, ongeveer 45 minuten tot een uur.
Notities
Ook lekker
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.
Wild zwijn braadstuk
Dit wild zwijn braadstuk moet 2 – 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.