ijstaart recept

IJstaart met chocoladesaus

Het Culinair Geheugen
Zelfgemaakte ijstaart met chocoladesaus is een heerlijk toetje bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 1 dag
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 10 personen

Benodigdheden

  • springvorm  26 - 28 cm. doorsnee
  • 2 mengkommen
  • aluminiumfolie
  • deegrollerr
  • handmixer
  • lepelspatel, paletmes of lepel
  • groot bord of schaal
  • kleine steelpan
  • snijplank
  • scherp mes
  • lepel of spatel
  • klein kommetje

Ingrediënten
  

Chocoladesaus

  • 100 ml slagroom
  • 75 gram pure chocola

IJstaart

  • 175-200 gran pak lange vingers
  • 300 gram zakken mokkaschuimpjes
  • 2 zakjes Klop Klop
  • 160 ml koude melk
  • 400 ml slagroom
  • ½ bakje nougatine Jumbo of AH huismerk
  • 3-4 eetlepels chocoladesaus uit een flesje of zelf gemaakt
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • chocoladeschaafsel of hagelslag en/of cacaoboontjes

Instructies
 

IJstaart

  • Als je zelfgemaakte chocoladesaus wilt gebruiken, maak die dan voordat je met de rest van de taart aan de slag gaat.
  • Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met aluminiumfolie.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met lange vingers.
  • Houdt 10 schuimpjes apart om de taart te garneren en maak de rest van de schuimpjes fijn, dat kun je doen door de zakjes te openen, de lucht eruit te laten en ze dan met een deegroller fijn te slaan, er mogen best nog wel wat stukjes zichtbaar zijn.
  • Doe in een mengkom de slagroom met de suiker en de vanillesuiker en klop dit met de mixer stijf. Doe in een andere mengkom de Klop-klop met de koude melk en klop dit luchtig totdat het ongeveer de consistentie van slagroom heeft.
  • Schep de slagroom, de Klop-klop, ¾ van de fijngemaakte schuimpjes en enkele eetlepels chocoladesaus door elkaar, totdat je een egaal mengsel hebt. Voeg eventueel wat extra chocoladesaus naar smaak toe.
  • Schep de helft van de massa op de lange vingers in de springvorm. Verdeel hierover de rest van de fijngemaakte schuimpjes en enkele eetlepels nougatine. Schep hier vervolgens de rest het slagroom/schuimpjesmengsel op en strijk glad met een spatel of lepel.
  • Garneer de taart met de achtergehouden schuimpjes, enkele eetlepels nougatine en wat hagelslag of mokkaboontjes.
  • Dek de ijstaart af met aluminiumfolie en zet in de diepvries. De taart is na ongeveer 24 uur klaar. Zet de ijstaart 10 minuutjes voor het opdienen in de koelkast, dan is deze beter aan te snijden.

Tip

  • Kant en klare chocoladesaus is redelijk zoet. Als je daar niet van houdt, kun je ook zelf chocoladesaus maken, zie het recept hieronder.

Choloadesaus

  • Hak de chocola in kleine stukjes. Doe de chocola samen met de slagroom in het steelpannetje en zet dit op laag vuur. Laat de chocola al roerend smelten in de slagroom.
  • Als alle chocola gesmolten is en je een egaal mengsel hebt, is de saus klaar.
  • Doe de saus over in het kleine kommetje en laat de saus buiten de koelkast afkoelen totdat deze lauw is, dan is de saus nog vloeibaar genoeg om in de ijstaart te verwerken.
  • Laat je de saus te koud worden, dan wordt deze te stevig om door het slagroommengsel te roeren.

Tip

  • Deze chocoladesaus is warm heerlijk bij ijs.

Notities

 
Met dank aan Lonneke Janssen voor het recept dat zij gekregen heeft van André Voermans. Deze taart werd bij haar thuis vaak met Kerst gegeten.
ijstaart
Trefwoord ijs, ijstaart

Ook lekker

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes, onlosmakelijk verbonden met Kerst.. Doordat er geen alcohol in gebruikt wordt, is het ook heel geschikt voor kinderen.

Lees meer
Koffiemousse met banaan

Koffiemousse met banaan

Deze koffiemousse met banaan is lekker romig en eenvoudig thuis te maken. Serveer in aparte coupes met koffieboontjes om het af te maken.

Lees meer
Luchtige vanillebavarois

Luchtige vanillebavarois

Deze vanillebavarois of vanillecreme is heerlijk luchtig. Je maakt het met gelatine, eieren, vanillesuiker, melk en een beetje zonnebloemolie.

Lees meer
Recept voor Romige Rijstepap

Recept voor Romige Rijstepap

Rijstepap wordt traditioneel in Nederland als toetje gegeten, in andere landen vindt men het ook lekker als tussendoortje of bij het ontbijt. Dit recept geeft een lekker romige rijstepap. Combineer met abrikozenmoes of pruimenpulp voor een iets ander soort toetje.

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This