IJstaart met chocoladesaus
Benodigdheden
- springvorm 26 - 28 cm. doorsnee
- 2 mengkommen
- aluminiumfolie
- deegrollerr
- handmixer
- lepelspatel, paletmes of lepel
- groot bord of schaal
- kleine steelpan
- snijplank
- scherp mes
- lepel of spatel
- klein kommetje
Ingrediënten
Chocoladesaus
- 100 ml slagroom
- 75 gram pure chocola
IJstaart
- 175-200 gran pak lange vingers
- 300 gram zakken mokkaschuimpjes
- 2 zakjes Klop Klop
- 160 ml koude melk
- 400 ml slagroom
- ½ bakje nougatine Jumbo of AH huismerk
- 3-4 eetlepels chocoladesaus uit een flesje of zelf gemaakt
- 2 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- chocoladeschaafsel of hagelslag en/of cacaoboontjes
Instructies
IJstaart
- Als je zelfgemaakte chocoladesaus wilt gebruiken, maak die dan voordat je met de rest van de taart aan de slag gaat.
- Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met aluminiumfolie.
- Bekleed de bodem van de springvorm met lange vingers.
- Houdt 10 schuimpjes apart om de taart te garneren en maak de rest van de schuimpjes fijn, dat kun je doen door de zakjes te openen, de lucht eruit te laten en ze dan met een deegroller fijn te slaan, er mogen best nog wel wat stukjes zichtbaar zijn.
- Doe in een mengkom de slagroom met de suiker en de vanillesuiker en klop dit met de mixer stijf. Doe in een andere mengkom de Klop-klop met de koude melk en klop dit luchtig totdat het ongeveer de consistentie van slagroom heeft.
- Schep de slagroom, de Klop-klop, ¾ van de fijngemaakte schuimpjes en enkele eetlepels chocoladesaus door elkaar, totdat je een egaal mengsel hebt. Voeg eventueel wat extra chocoladesaus naar smaak toe.
- Schep de helft van de massa op de lange vingers in de springvorm. Verdeel hierover de rest van de fijngemaakte schuimpjes en enkele eetlepels nougatine. Schep hier vervolgens de rest het slagroom/schuimpjesmengsel op en strijk glad met een spatel of lepel.
- Garneer de taart met de achtergehouden schuimpjes, enkele eetlepels nougatine en wat hagelslag of mokkaboontjes.
- Dek de ijstaart af met aluminiumfolie en zet in de diepvries. De taart is na ongeveer 24 uur klaar. Zet de ijstaart 10 minuutjes voor het opdienen in de koelkast, dan is deze beter aan te snijden.
Tip
- Kant en klare chocoladesaus is redelijk zoet. Als je daar niet van houdt, kun je ook zelf chocoladesaus maken, zie het recept hieronder.
Chocoladesaus
- Hak de chocola in kleine stukjes. Doe de chocola samen met de slagroom in het steelpannetje en zet dit op laag vuur. Laat de chocola al roerend smelten in de slagroom.
- Als alle chocola gesmolten is en je een egaal mengsel hebt, is de saus klaar.
- Doe de saus over in het kleine kommetje en laat de saus buiten de koelkast afkoelen totdat deze lauw is, dan is de saus nog vloeibaar genoeg om in de ijstaart te verwerken.
- Laat je de saus te koud worden, dan wordt deze te stevig om door het slagroommengsel te roeren.
Tip
- Deze chocoladesaus is warm heerlijk bij ijs.
Notities
Ook lekker
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Chipolatapudding
Chipolata is een lekkere pudding met o.a. room, rozijnen, vanille en likeur.
Bierpap uit Venlo
Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.
Koffiebavarois, smullen
Deze koffiebavarois is het toetje voor koffieliefhebbers, lekker met cognac en afgemaakt met koffieboontjes.
Custardvla, lekker simpel
Custardvla is eenvoudig klaar te maken. Je hebt alleen custard, melk, suiker en zout nodig. Alleen nog even een paar uur wachten.
Verrukkelijke vanillepudding met chocolade
Deze vanillepudding met chocolade is een kookpudding, een echte verwennerij waar de hele familie blij van wordt.
Stoofpeertjes
Stoofpeertjes, onlosmakelijk verbonden met Kerst.. Doordat er geen alcohol in gebruikt wordt, is het ook heel geschikt voor kinderen.
Koffiemousse met banaan
Deze koffiemousse met banaan is lekker romig en eenvoudig thuis te maken. Serveer in aparte coupes met koffieboontjes om het af te maken.
Luchtige vanillebavarois
Deze vanillebavarois of vanillecreme is heerlijk luchtig. Je maakt het met gelatine, eieren, vanillesuiker, melk en een beetje zonnebloemolie.