Chipolatapudding
Benodigdheden
- litermaat
- zeef
- diep bord of kom
- snijplank
- scherp mes
- lepel
- 2 steelpannen
- garde
- spatel
- handmixer
- 3 mengkommen met inhoud 2 liter
- klein kommetje
- 2 bavaroisvormen van 0,6 liter of kom van minimaal 1,5 liter
- keukenpapier
Ingrediënten
- ½ liter melk
- ¼ liter slagroom
- ½ vanillestokje
- 2 eieren
- 100 gram suiker
- 60 gram rozijnen
- 12 gram gelatine 7,5 blaadjes
- 25 gram gekonfijte vruchtjes
- 25 gram oranje snippers
- 50 gram bitterkoekjes en een paar extra voor de garnering
- 1 deciliter Marasquin likeur
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Instructies
- Vet de bavaroisvormen in met een beetje zonnebloemolie en zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier weg zodat de overtollige olie eruit kan lopen.
- Breng de rozijnen met een bodempje water aan de kook en laat ze zachtjes koken totdat ze gezwollen zijn. Doe de rozijnen over in een zeef zodat ze af kunnen koelen en uit kunnen lekken. Breek de bitterkoekjes in stukjes en week ze in de Marasquin. Snij de gekonfijte vruchtjes in kleine stukjes. Week de gelatine minimaal 5 minuten in een diep bord of kom met koud water. Zorg ervoor dat alle gelatine goed onder water staat.
- Splits de eieren, doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en de eidooiers in een andere mengkom.
- Voeg de suiker toe aan de eidooiers en roer de eidooiers met een garde of mixer luchtig en romig.
- Snij het vanillestokje open en schrap met de botte kant van een mes het merg uit het stokje.
- Doe de melk in een steelpan en voeg het vanillestokje en de merg toe aan de melk. Breng de melk op laag vuur al roerend aan de kook. Haal, als de melk kookt, het vanillestokje uit de melk.
- Voeg enkele eetlepels van de hete melk toe aan de eidooiers en roer dit goed door elkaar. Doe dan de eidooiers bij de rest van de warme melk in de steelpan en laat dit op heel laag vuur al roerend even rustig doorkoken totdat het mengsel licht gebonden is. Zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en roer door het ei-melkmengsel.
- Laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen.
- Laat de geweekte bitterkoekjes uitlekken in een zeef. Roer de gekonfijte vruchtjes, de bitterkoekjes, de rozijnen en de oranjesnippers door het afgekoelde ei-melkmengsel.
- Klop de slagroom met de mixer stijf. Maak de gardes van de mixer goed schoon en vetvrij en klop het eiwit stijf.
- Meng eerst de slagroom door de pudding en spatel dan het eiwit er luchtig doorheen. Als het vulsel niet meer zakt, kun je de pudding overdoen in de vormen of de kom.
- Laat de pudding minstens 4 uur opstijven in de koelkast
- Als je bavaroisvormen gebruikt, kun je na het opstijven de pudding op een mooi bord storten en eventueel nog garneren met in stukjes gesneden bitterkoekjes.
- Als je de pudding in een kom serveert, dan garneer je de pudding in de kom met wat in stukjes gesneden bitterkoekjes.
Tips
- Je kunt een mengkom en de gardes van een mixer vetvrij maken door een beetje citroensap op een keukenpapiertje te doen en hiermee de mengkom en de gardes in te wrijven.
- Ik maak gebruik van bavaroisvormen met een ontluchtingsdopje. Door dat dopje komt de pudding gemakkelijk uit de vorm. Heb je een bavaroisvorm zonder dopje, dan kun je de vorm heel eventjes voorzichtig in een bak met warm water houden, dan laat de pudding los van de vorm. Let wel op dat geen water bij de pudding komt.
Notities
Ook lekker
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Bierpap uit Venlo
Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.
Koffiebavarois, smullen
Deze koffiebavarois is het toetje voor koffieliefhebbers, lekker met cognac en afgemaakt met koffieboontjes.
Custardvla, lekker simpel
Custardvla is eenvoudig klaar te maken. Je hebt alleen custard, melk, suiker en zout nodig. Alleen nog even een paar uur wachten.