Sterreboschpudding

Sterrebosch pudding uit Wijchen

Het Culinair Geheugen
Een pudding gemaakt met lange vingers, kersenlikeur, bitterkoekjes en custard.
Bereidingstijd 55 minuten
Wachttijd 12 uur
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Porties 8

Benodigdheden

  • springvorm  18 centimer doorsnee
  • plastic keukenfolie
  • 2 mengkommen
  • keukenpapier  met enkele druppels citroensap
  • handmixer
  • spatel
  • lepel
  • kookpan met een inhoud van 2 liter
  • garde
  • klein kommetje
  • glazen kom van minstens 1,5 liter
  • schaal

Ingrediënten
  

Pudding

  • 1 pak lange vingers à 200 gram
  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 120 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 350 gram bitterkoekjes

Custardvla

  • 1 liter halfvolle melk
  • 45 gram custard
  • 25 gram suiker
  • mespunt zout
  • 4 eetlepel Marasquin

Instructies
 

  • Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met plastic folie. Bedek de bodem en de opstaande rand van de springvorm met de lange vingers.
  • Splits de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom en zet ze tot gebruik weg in de koelkast. Doe de eidooiers in de andere mengkom, voeg de boter en de suiker toe en klop het geheel 20 minuten met de mixer.
  • Verkruimel de bitterkoekjes en voeg ze toe aan het boter-eimengsel, schep alles goed door elkaar.
  • Maak de gardes van de mixer goed schoon en vetvrij met wat keukenpapier met enkele druppels citroensap en klop het eiwit met de mixer stijf. Spatel het eiwit luchtig door het bitterkoekjesmengsel en schep de massa in de met lange vingers beklede springvorm. Dek de bovenkant eventueel af met lange vingers.
  • Laat de pudding een nacht opstijven in de koelkast.

Custardvla

  • Meng in een klein kommetje de custard met de suiker, het zout en ongeveer 10 eetlepels koude melk, roer dit met een garde heel goed door elkaar.
  • Breng de rest van de melk in een kookpan al roerend aan de kook. Neem de pan van het vuur zodra de melk kookt. Voeg het custard-suikermengsel al roerend toe aan de warme melk. Zet de pan terug op het vuur, breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat de vla op laag vuur onder regelmatig roeren enkele minuten zachtjes doorkoken. Roer tegen het einde van de kooktijd de marasquin door de vla.
  • Giet de vla in een kom en dek meteen af met plastic keukenfolie. Zo voorkom je dat er vel op de vla ontstaat. Laat de vla afkoelen tot kamertemperatuur en zet de kom dan twee uur in de koelkast, zodat de vla volledig afkoelt.
  • Haal, als de pudding voldoende is opgesteven voorzichtig de rand van springvorm los en verwijder de plastic folie. Doe de pudding over op een mooie schaal. Giet ongeveer 2 uur voor het opdienen een deel van de custard vla over de pudding en geeft de rest er apart bij.

Tip

  • De pudding lijkt misschien wat klein maar is behoorlijk machtig en voldoende voor 8 personen.

Notities

Dit familierecept van Melanie van Lin heeft haar oma ooit gekregen van de dames Arts. De dames woonden in Wijchen in villa Sterrebosch. Hier heeft deze heerlijke pudding zijn naam aan te danken.  Sterreboschpudding
Trefwoord bitterkoekjes, custard, dessert, kersenlikeur, lange vingers, toetje

Ook lekker

Bierpap uit Venlo

Bierpap uit Venlo

Bierpap is gemaakt met donker bier, eieren, melk, bloem en suiker. Het is het lekkerst als je het warm eet.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This