Aardbeiencompote
Benodigdheden
- vergiet
- scherp mes
- houten lepel
- saus- of soeplepel
- grote kookpan
- 4 grote jampotten of weckpotten met deksel hoeveel potten je precies nodig hebt is afhankelijk van het formaat van de potten
- schone theedoek
Ingrediënten
- 1000 gram aardbeien
- 600 gram suiker
Instructies
- Was de jampotten af in een heet sopje. Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in een grote pan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan.
- Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water kookt. Doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat nog 10 minuten doorkoken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met een tang voorzichtig uit het hete water en zet ze ondersteboven op de schone theedoek en laat ze afkoelen.
Bereiding
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij grote aardbeien doormidden. Doe ze over in een vergiet en spoel ze nog een keer goed na. Doe de aardbeien met het aanhangend water in een grote pan en voeg de suiker toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de aardbeien met de suiker al roerend aan de kook. Zet dan het vuur laag.
- Blijf, als de aardbeien koken, voortdurend roeren, zodat het geheel niet aanbrandt.
- Laat de aardbeien ongeveer vijf minuten doorkoken. De aardbeien houden zo hun vorm. Zet het vuur uit en laat de aardbeien een klein beetje afkoelen.
- Schep de aardbeien met een sauslepel voorzichtig in de potjes. Probeer de potjes tot de rand te vullen. Maak de rand met een stukje keukenpapier schoon, draai de deksels op de jampot en zet de jampot ondersteboven op een theedoek, totdat inhoud helemaal is afgekoeld.
Tips
- De aardbeien zijn op deze manier klaar gemaakt heerlijk bij yoghurt of vla. Als je de compote direct wilt gebruiken, dan is een half recept voldoende.
- Als je de aardbeien als vlaai- of taartvulling wilt gebruiken, kook ze dan nog even op en bindt het vocht met 3 theelepels aardappelmeel opgelost in een beetje water.
Notities
Ook lekker
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Bak havermoutkoekjes in 30 minuten
Bak thuis in een half uurtje havermoutkoekjes met o.a. bakmeel, ei, boter, havermout citroen, vanille- en kristalsuiker.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Chipolatapudding
Chipolata is een lekkere pudding met o.a. room, rozijnen, vanille en likeur.