Enkele van de recepten uit het Culinaire geheugen is afkomstig uit het kookschriftje van de moeder van Annemieke Buskens (zoals o.a. de vogelnestjes). Mevrouw Buskens heeft eind jaren 40 van de vorige eeuw kookcursussen gevolgd aan de Haagsche kookschool. Alles wat ze in de kookcursussen heeft leren koken heeft ze opgeschreven in twee schriftjes. Zo ook het onderstaande recept voor blinde vinken.
Mevrouw Buskens was in die tijd een jaar of zeventien en verloofd met haar latere echtgenoot. In die tijd was het niet zo gemakkelijk om elkaar buitenshuis te ontmoeten. Haar verloofde kwam haar regelmatig ophalen na de cursus. Het was de bedoeling dat wat tijdens de cursus gemaakt werd meteen werd opgegeten. Toen het onderstaande gerecht op de cursus gemaakt werd, is het mevrouw Buskens gelukt om één blinde vink mee naar buiten te smokkelen voor haar verloofde. Hij heeft deze, terwijl ze samen op een bankje zaten met veel smaak opgepeuzeld. De vader van Annemieke kon zich tot op hoge leeftijd nog herinneren hoe lekker de blinde vink smaakte.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- kom
- groot bord
- diep bord
- snijplank met plastic folie en deegroller
- schuimspaan
- braadpan of hapjespan met deksel
- klein kommetje met vork
- houten cocktailprikkers
Ingrediënten
- 4 magere kalfslapjes van 75 gram per stuk
- 100 gram kalfsgehakt
- 1 snee (oud) brood
- ½ ei, losgeklopt
- 75 gram boter
- 1 deciliter warm water
- zout, peper, nootmuskaat
Bereiding blinde vinken
Leg de kalfslapjes tussen twee vellen plastic folie op de snijplank en sla de lapjes met de deegroller zo plat mogelijk. Kruid de lapjes met peper, zout en nootmuskaat.
Snij de korstjes van het brood en laat het brood in het diepe bord in 2 eetlepels water weken totdat het helemaal zacht is. Druk of knijp het water uit het brood. Doe het gehakt in de kom, verkruimel het brood erover. Kruid het gehakt met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het ei toe en kneed met je handen alles goed door elkaar.
Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en strijk het uit over de kalfslapjes. Rol de kalfslapjes op en steek ze vast met een cocktailprikker. Verhit in de braadpan op middelhoog vuur de boter tot deze lichtbruin is, leg de blinde vinken in de boter en bak ze aan alle kanten mooi bruin, keer ze regelmatig om. Voeg, als de blinde vinken mooi bruin zijn, enkele eetlepels warm water toe en leg het deksel op de pan.
Laat het vlees in ongeveer 20 minuten gaar stoven. Keer de blinde vinken af en toe even om. Schep de blinde vinken uit de pan en verwijder voor het opdienen de cocktailprikkers.
Tip
- Serveer met aardappelpuree en rode kool.
Ook lekker
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen doorkippendijfilet.
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.
Duvelkesvlees
Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...