Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 pan van ongeveer 2 liter
- steelpan
- grote kom
- maatbeker
- klein kommetje
- zeef of vergiet
- garde en houten lepel
Ingrediënten
- 200 gram in stukken gesneden geschilde asperges
- 40 gram margarine
- 40 gram bloem
- 1,5 bouillontabletten of 1 tot 1,5 el bouillonpoeder (kippen- of kruidenbouillon)
- 1 eidooier
- 4 eetlepels kookroom
- schillen en stukjes van 1-2 kilo asperges
- kookvocht van asperges
Aspergesoep
Asperges koop je in het seizoen dat loopt officieel tot 24 juni (St. Jan). De einddatum wordt al jaren zo gehanteerd, dat heeft te maken met rust van de plant, zodat deze het volgend jaar weer asperges kan leveren en behalve boeren die de planten “kapot” steken, houdt men zich hier vrij strak aan.
Als de planten bijna “op” zijn, dan steekt een boer het veld kapot, ze gaan door met oogsten tot er bijna geen asperges meer vanaf komen. De planten worden dan geruimd en zo wordt er dan plaats gemaakt voor andere gewassen.
Bereiding aspergesoep
Doe de aspergeschillen (en harde stukken) in een pan en voeg zoveel koud water toe dat de schillen onder water staan. Breng het water met de schillen aan de kook en zet dan het vuur laag, zodat het tegen de kook aan blijft maar niet kookt. Laat de schillen ongeveer een half uur trekken.
Hang de zeef boven de kom en giet het water met de schillen en stukken in de zeef. Vang het vocht op en druk het overtollige vocht goed uit de schillen. Laat het vocht een beetje afkoelen en meet in een maatbeker 1,2 liter af, als het kookvocht van de aspergeschillen niet voldoende is, vul het dan aan met wat kookvocht van de in stukken gesneden asperges.
Breng intussen in een steelpan de geschilde en in stukken gesneden asperges in water met een beetje zout aan de kook. Laat de asperges ongeveer 10 minuten koken (het is niet erg als de asperges niet helemaal gaar zijn, ze kunnen in de soep nog nagaren) en giet ze af.
Zet een pan op middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Voeg de bloem in een keer toe en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”).
Voeg dan een beetje koud aspergevocht toe en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een beetje koud aspergevocht aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat het vocht goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat al het aspergevocht verwerkt is en je een licht gebonden soep hebt.
Voeg dan ook de bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder toe. En laat de soep onder af en toe roeren, even rustig doorkoken.
Roer in een klein kommetje de eidooier los met 4 eetlepels kookroom en voeg enkele lepels warme soep toe. Roer dit goed door elkaar. Doe dit mengsel terug bij de soep en roer goed door. Voeg de gekookte aspergestukken toe aan de soep. De soep nu niet meer laten koken.
Tip
Combineer dit met het bereiden van een aspergeschotel, de stukjes, schillen en kookvocht hiervan gebruik je voor de soep.
Meer soep
Een heerlijk ouderwetse ossenstaartsoep
Dit recept voor ossenstaartsoep is lekker ouderwets, uit grootmoeders keuken. Deze soep is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gezond.
Zomerse tomatensoep van tante Carla
Deze zomerse tomatensoep, liefst met groentes uit eigen tuin, is eenvoudig klaar te maken. Heerlijk als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd of als tussendoortje.
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.