Hollandse botersaus

Hollandse botersaus

Het Culinair Geheugen
Hollandse botersaus of Hollandaisesaus wordt traditioneel geserveerd bij asperges of zalm.
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Benodigdheden

  • steelpan met water
  • een glazen kom die je bovenop de steelpan kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
  • snijplank
  • mes
  • garde

Ingrediënten
  

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels water
  • 100 gram gezouten roomboter
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • cayennepeper
  • zout
  • 4 eetlepels versgeperst citroensap

Instructies
 

  • Zet de steelpan met water op middelhoog vuur en breng het water tegen de kook aan. Zet het vuur dan laag, het water moet heeft zijn en hoeft bij voorkeur niet te koken.
  • Doe de eidooiers met het water, een snufje zout en peper in de glazen kom. Klop de eidooiers met een garde goed los.
  • Snij de boter in kleine dobbelsteentjes.
  • Hang de kom met de eidooiers boven de pan met heet water.
  • Klop de boter stukje voor stukje door de eidooiers. Voeg het volgende stukje boter pas toe als het vorige stukje helemaal is opgenomen.
  • Verwerk zo alle boter. Blijf kloppen totdat er een romige gebonden saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met het citroensap en eventueel peper en zout. Voeg niet al het citroensap er in een keer bij. Proef tussentijds of de saus naar jouw smaak is, misschien heb je niet al het citroensap nodig.
  • Serveer de saus direct.

Tip

  • Bij het gebruik van gezouten roomboter vonden we de saus een beetje te zout. Als je half gezouten en half ongezouten roomboter gebruikt, kun je eventueel nog zelf wat zout toevoegen naar smaak.

Notities

Dit recept is met ons gedeeld door Karen Bosmans en is afkomstig van haar moeder, mevrouw Bovens.
 
Asperges met botersausAsperges met botersaus
Trefwoord asperges, botersaus, grootmoeders keuken, Hollandaise

Ook lekker

Koffielikeur als cadeau

Koffielikeur als cadeau

De koffielikeur is eenvoudig om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een grote weckpot, een paar leuke flesjes en een week of vier geduld. Het recept is voldoende voor ongeveer 1,5 liter koffielikeur.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This