Hollandse botersaus
Benodigdheden
- steelpan met water
- een glazen kom die je bovenop de steelpan kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
- snijplank
- mes
- garde
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels water
- 100 gram gezouten roomboter
- 100 gram ongezouten roomboter
- cayennepeper
- zout
- 4 eetlepels versgeperst citroensap
Instructies
- Zet de steelpan met water op middelhoog vuur en breng het water tegen de kook aan. Zet het vuur dan laag, het water moet heeft zijn en hoeft bij voorkeur niet te koken.
- Doe de eidooiers met het water, een snufje zout en peper in de glazen kom. Klop de eidooiers met een garde goed los.
- Snij de boter in kleine dobbelsteentjes.
- Hang de kom met de eidooiers boven de pan met heet water.
- Klop de boter stukje voor stukje door de eidooiers. Voeg het volgende stukje boter pas toe als het vorige stukje helemaal is opgenomen.
- Verwerk zo alle boter. Blijf kloppen totdat er een romige gebonden saus ontstaat.
- Breng de saus op smaak met het citroensap en eventueel peper en zout. Voeg niet al het citroensap er in een keer bij. Proef tussentijds of de saus naar jouw smaak is, misschien heb je niet al het citroensap nodig.
- Serveer de saus direct.
Tip
- Bij het gebruik van gezouten roomboter vonden we de saus een beetje te zout. Als je half gezouten en half ongezouten roomboter gebruikt, kun je eventueel nog zelf wat zout toevoegen naar smaak.
Notities
Ook lekker
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Koffielikeur als cadeau
De koffielikeur is eenvoudig om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een grote weckpot, een paar leuke flesjes en een week of vier geduld. Het recept is voldoende voor ongeveer 1,5 liter koffielikeur.
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Mokka schuimtaart met hazelnoten
Deze mokkaschuimtaart met twee schuimbodems, hazelnoten, eiwit, slagroom en koffie is lekker luchtig. Bak de 2 bodems apart.
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.