Hollandse botersaus
Benodigdheden
- steelpan met water
- een glazen kom die je bovenop de steelpan kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
- snijplank
- mes
- garde
Ingrediënten
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels water
- 100 gram gezouten roomboter
- 100 gram ongezouten roomboter
- cayennepeper
- zout
- 4 eetlepels versgeperst citroensap
Instructies
- Zet de steelpan met water op middelhoog vuur en breng het water tegen de kook aan. Zet het vuur dan laag, het water moet heeft zijn en hoeft bij voorkeur niet te koken.
- Doe de eidooiers met het water, een snufje zout en peper in de glazen kom. Klop de eidooiers met een garde goed los.
- Snij de boter in kleine dobbelsteentjes.
- Hang de kom met de eidooiers boven de pan met heet water.
- Klop de boter stukje voor stukje door de eidooiers. Voeg het volgende stukje boter pas toe als het vorige stukje helemaal is opgenomen.
- Verwerk zo alle boter. Blijf kloppen totdat er een romige gebonden saus ontstaat.
- Breng de saus op smaak met het citroensap en eventueel peper en zout. Voeg niet al het citroensap er in een keer bij. Proef tussentijds of de saus naar jouw smaak is, misschien heb je niet al het citroensap nodig.
- Serveer de saus direct.
Tip
- Bij het gebruik van gezouten roomboter vonden we de saus een beetje te zout. Als je half gezouten en half ongezouten roomboter gebruikt, kun je eventueel nog zelf wat zout toevoegen naar smaak.
Notities
Ook lekker
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.