zwarte kip recept

In de omgeving van Venlo worden verschillende varianten van dit Zwarte Kip recept doorgegeven. Serveer met rijst en een frisse salade.

Met dank aan Susanne Vissers voor het recept.

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
  • houten lepel
  • snijplank met scherp mes
  • knoflookpers
  • keukenpapier
  • vlamverdeler

Ingrediënten

  • 4 kippendijfilets (± 500 gram)
  • 30 gram boter of margarine
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels sambal badjak of 1 theelepel sambal oelek
  • 14 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel tamarinde pasta
  • 1 kopje warm water
  • 1 eetlepel bruine suiker

bereidingstijd 20 minuten + 90 minuten sudderen

zwarte kip recept

PIN IT

Bereiding zwarte kip

Pel de ui en snij deze fijn. Pel de knoflook en snij deze fijn of pers de knoflook in de knoflookpers. Dep de kippendijfilets droog met het keukenpapier.

Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak de kippendijfilets rondom mooi bruin, voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze mee in het braadvet.

Voeg dan de laos, de sambal, de ketjap, de tamarinde pasta, de bruine suiker en het water toe aan de kip in de pan en roer goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook.

Zet het vuur op de laagste stand. Gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het gerecht met het deksel op de pan minimaal een uur tot anderhalf uur sudderen. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje warm water.

Proef na de bereidingstijd of de kip goed op smaak is, voeg anders nog wat sambal of ketjap toe.

Tips

  • Als je de kip na het bereiden een nacht in de koelkast zet en het de dag erna op laag vuur opwarmt smaakt het nog beter.
  • In plaats van kippendijfilets kun je ook kippenbouten gebruiken. Hou dan wel een suddertijd van anderhalf uur aan.

 

Ook lekker

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer
Zo maak je zelf zuurkool

Zo maak je zelf zuurkool

Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This