
In de omgeving van Venlo worden verschillende varianten van dit Zwarte Kip recept doorgegeven. Serveer met rijst en een frisse salade.
Met dank aan Susanne Vissers voor het recept.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
- houten lepel
- snijplank met scherp mes
- knoflookpers
- keukenpapier
- vlamverdeler
Ingrediënten
- 4 kippendijfilets (± 500 gram)
- 30 gram boter of margarine
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel laos
- 2 theelepels sambal badjak of 1 theelepel sambal oelek
- 14 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel tamarinde pasta
- 1 kopje warm water
- 1 eetlepel bruine suiker
bereidingstijd 20 minuten + 90 minuten sudderen
PIN IT
Bereiding zwarte kip
Pel de ui en snij deze fijn. Pel de knoflook en snij deze fijn of pers de knoflook in de knoflookpers. Dep de kippendijfilets droog met het keukenpapier.
Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim weg trekt en de boter licht verkleurt. Bak de kippendijfilets rondom mooi bruin, voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze mee in het braadvet.
Voeg dan de laos, de sambal, de ketjap, de tamarinde pasta, de bruine suiker en het water toe aan de kip in de pan en roer goed door. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
Zet het vuur op de laagste stand. Gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het gerecht met het deksel op de pan minimaal een uur tot anderhalf uur sudderen. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje warm water.
Proef na de bereidingstijd of de kip goed op smaak is, voeg anders nog wat sambal of ketjap toe.
Tips
- Als je de kip na het bereiden een nacht in de koelkast zet en het de dag erna op laag vuur opwarmt smaakt het nog beter.
- In plaats van kippendijfilets kun je ook kippenbouten gebruiken. Hou dan wel een suddertijd van anderhalf uur aan.
Ook lekker
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
Kabeljauw in tomatensaus – Ikan Ritja-Ritja
Ikan Ritja-Ritja: kabeljauw in een pittige tomatensaus op Indische wijze klaargemaakt met Spaanse pepers en verse gember.
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.
12 eierkroketten voor bij de lunch
Deze eierkroketten zijn lekker als lunchgerecht of bij zelfgebakken frietjes met Zwitserse kaas en citroensap.