Dit sinaasappelkwarktaart recept is afkomstig van Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo). Het handgeschreven recept zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. Het was niet helemaal compleet. We hebben het daarom naar eigen inzicht nog wat aangevuld. 

sinaasappelkwartktaart
  • Bereidingstijd 1 uur 
  • + 3 uur opstijven
Voor 12 - 16 punten

Benodigdheden

  • springvorm  26 cm doorsnee
  • 1 vel bakpapier
  • bakkwastje of velletje keukenpapier
  • 2 steelpannen
  • citruspers
  • deegroller en hersluitbare diepvrieszak of keukenmachine
  • 4 mengkommen
  • diep bord
  • maatbeker
  • handmixer
  • lepel
  • spatel
  • rasp
  • groot bord of schaal om de kwarktaart op te presenteren

Ingrediënten

  • 230 gram volkorenbiscuitjes
  • 100 gram boter of margarine
  • 8 blaadjes gelatine
  • 4 perssinaasappelen
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eieren
  • 450 gram magere kwark
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • ¼ liter slagroom
  • boter om in te vetten

Bereiding 

Bekleed de bodem van springvorm met het bakpapier en vet de opstaande rand in met een dun laagje boter. Breek de koekjes in stukjes en doe ze in de plastic zak, sla ze met de deegroller tot fijne kruimels of maal ze in de keukenmachine heel fijn.

Doe de koekkruimels in een mengkom. Smelt in een steelpan de boter op laag vuur. Zet het vuur uit zodra de boter gesmolten is. 

Vermeng de boter met de koekkruimels en roer goed door elkaar. Verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem om op te stijven in de koelkast totdat je de vulling klaar hebt.

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in ruim koud water.

Was één van de sinaasappelen en rasp wat van het oranje van de schil en snij enkele dunne schijfjes van een sinaasappel om als garnering te gebruiken. Pers de sinaasappelen en citroen en meet 350 milliliter sap af.

Als je niet voldoende sap hebt, vul het aan met het sap van een extra sinaasappel of met een beetje water. Verhit het sap in een steelpan tot het goed warm is, zet het vuur uit en los de geweekte en goed uitgeknepen gelatine hierin op laat het mengsel even afkoelen. 

Splits de eieren, doe het eiwit in een vetvrije mengkom en zet deze tot verder gebruik in de koelkast.  Klop de kwark met 150 gram basterdsuiker en de eidooiers tot een egaal mengsel. Roer het enigszins afgekoelde sinaasappel-gelatinemengsel door de kwark. 

Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop het eiwit met een eetlepel suiker stijf met de mixer. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit loopt.

Klop de slagroom met een eetlepel suiker in een andere mengkom stijf. Schep, zodra het kwarkmengsel lobbig wordt, eerst de slagroom erdoor en dan het stijfgeslagen eiwit. Verdeel het mengsel over de bodem in de springvorm.

Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, controleer dan of de taart voldoende stevig is. Snij vóór het uit de vorm halen voorzichtig de rand los met een warm gemaakt scherp mes.

Doe de taart over op een mooie schaal en garneer met de sinaasappelrasp en enkele schijfjes sinaasappel.

Tip

De vulling van deze kwarktaart is behoorlijk vloeibaar, de taart heeft daardoor echt 3 uur nodig om op te stijven.

recept sinaasappelkwarktaart

PIN IT

sinaasappelkwarktaart recept

Meer gebak

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Maak thuis gevulde speculaas met amandelspijs, lekker voor een feestje, bij de koffie of speciaal voor Sinterklaas.

Lees meer
Amandelspijs, heerlijk in speculaas

Amandelspijs, heerlijk in speculaas

Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This