Met kaas gegratineerde champignons uit de oven
Benodigdheden
- ovenschaal
- schilmesje met snijplank
- bakkwastje of keukenpapier
- pan met deksel
- koekenpan
- vork
Ingrediënten
- 500 gram champignons
- 3 eieren
- 3 uien
- 3 deciliter droge witte wijn
- 150 gram geraspte kaas
- basilicum gedroogd
- 100 gram gekookte ham
- boter om te bakken en de ovenschaal mee in te vetten
- peper, zout, paprikapoeder
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook. Leg, zodra het water kookt, de eieren in het water. Laat de eieren 10 minuten koken, haal ze uit de pan en spoel ze af met koud water.
- Pel de uien en snipper ze fijn. Maak de champignons schoon, halveer grote champignons en laat kleine champignons heel. Snij de ham in kleine reepjes of stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt in een koekenpan op middelhoog vuur een klontje boter. Voeg de gesnipperde uien toe aan de boter en laat ze bakken totdat de uien glazig zien. Schenk de witte wijn bij de uien in de pan en laat het geheel aan de kook komen. Doe de champignons met een beetje peper, zout en paprikapoeder in de kokende wijn, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Vet de ovenschaal in met een klein beetje boter. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Verdeel de geprakte eieren over de bodem van de ovenschaal.
- Roer de basilicum, de ham en de geraspte kaas door het champignonmengsel en verdeel dit over de eieren in de ovenschaal.
- Zet de schaal in de oven totdat de kaas gesmolten is en bovenop een lichtbruin kleurtje krijgt (ongeveer 15 -20 minuten).
Tips
- Laat de ham weg voor een heerlijk vegetarisch gerecht.
- Serveer met aardappelpuree en een lekker frisse salade.
Ook lekker
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...
Zo maak je zelf zuurkool
Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.
Hongaarse uitjes van oma Agnes
Deze zoet-zure Hongaarse uitjes zijn lekker als bijgerecht of bij een barbecue. Maak ze klaar met rozijnen, suiker en kruidnagel/