Indonesische gehaktballetjes

Indonesiche gehaktballetjes

Het Culinair Geheugen
Gehaktballetjes gemaakt met half-om-half gehakt, gekruid op Indonesische wijze met kerriepoeder, ketjap manis en atjar tjampoer
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 - 6 personen

Benodigdheden

  • kom
  • klein kommetje
  • zeef
  • schuimspaan
  • hapjespan of koekenpan met deksel
  • snijplank
  • scherp mes

Ingrediënten
  

  • 1 middelgrote ui
  • kerriepoeder
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 eetlepel jus d’orange
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 3 eetlepels paneermeel
  • peper en zout
  • 3 eetlepels atjar tjampoer
  • 30 gram margarine of boter

Instructies
 

  • Pel de ui en snipper deze fijn. Smelt 10 gram boter op middelhoog vuur in een hapjespan en fruit hierin de ui met flink wat kerriepoeder totdat de ui glazig ziet. Doe de ui over in een klein kommetje en laat afkoelen.
  • Laat de atjar tjampoer goed uitlekken in een zeef, druk het overtollig vocht eruit en hak de atjar fijn.
  • Doe het losgeklopte ei in een kom en meng het met peper en zout. Voeg het gehakt, het paneermeel, de afgekoelde uitjes, de atjar tjampoer, de jus d’orange en de ketjap toe en kneed alles goed door elkaar.
  • Draai van het gehakt ongeveer 30 balletjes. Dat gaat het gemakkelijkst met vochtige handen.
  • Smelt in de hapjespan op middelhoog vuur de rest van de boter tot deze lichtbruin is.
  • Doe de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom mooi bruin aan.
  • Zet het vuur laag en laat de gehaktballetjes met het deksel half op de pan in 15 minuten gaar worden. Keer de gehaktballetjes af en toe om zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Tips

  • Half-om-half gehakt wordt vaak gekruid verkocht, ben dan voorzichtig met zout en specerijen die je zelf nog toevoegt.
  • Als de pan waarin je de gehaktballetjes wilt bakken niet zo groot is, bak ze dan in porties, zodat alle gehaktballetjes mooi bruin worden. Als de gehaktballetjes gebakken zijn dan kunnen ze bij elkaar terug in de pan om gaar te worden.

Notities

Het kookschrift van Anneke Hendriks heeft al mooie recepten voor het Culinair Geheugen opgeleverd. Zo ook onderstaand recept, dat afkomstig is van Nel Noach.
 
Trefwoord gehakt, gehakt, gehaktballetjes, kerrie, atjar tjampoer, gehaktballetjes, kerrie, ketjap manis

Ook lekker

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This