Indonesiche gehaktballetjes
Benodigdheden
- kom
- klein kommetje
- zeef
- schuimspaan
- hapjespan of koekenpan met deksel
- snijplank
- scherp mes
Ingrediënten
- 1 middelgrote ui
- kerriepoeder
- 500 gram half-om-half gehakt
- ½ ei losgeklopt
- 1 eetlepel jus d’orange
- 1 eetlepel ketjap manis
- 3 eetlepels paneermeel
- peper en zout
- 3 eetlepels atjar tjampoer
- 30 gram margarine of boter
Instructies
- Pel de ui en snipper deze fijn. Smelt 10 gram boter op middelhoog vuur in een hapjespan en fruit hierin de ui met flink wat kerriepoeder totdat de ui glazig ziet. Doe de ui over in een klein kommetje en laat afkoelen.
- Laat de atjar tjampoer goed uitlekken in een zeef, druk het overtollig vocht eruit en hak de atjar fijn.
- Doe het losgeklopte ei in een kom en meng het met peper en zout. Voeg het gehakt, het paneermeel, de afgekoelde uitjes, de atjar tjampoer, de jus d’orange en de ketjap toe en kneed alles goed door elkaar.
- Draai van het gehakt ongeveer 30 balletjes. Dat gaat het gemakkelijkst met vochtige handen.
- Smelt in de hapjespan op middelhoog vuur de rest van de boter tot deze lichtbruin is.
- Doe de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom mooi bruin aan.
- Zet het vuur laag en laat de gehaktballetjes met het deksel half op de pan in 15 minuten gaar worden. Keer de gehaktballetjes af en toe om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Tips
- Half-om-half gehakt wordt vaak gekruid verkocht, ben dan voorzichtig met zout en specerijen die je zelf nog toevoegt.
- Als de pan waarin je de gehaktballetjes wilt bakken niet zo groot is, bak ze dan in porties, zodat alle gehaktballetjes mooi bruin worden. Als de gehaktballetjes gebakken zijn dan kunnen ze bij elkaar terug in de pan om gaar te worden.
Notities
Ook lekker
Saté van varkenshaas met pindasaus
Deze saté met pindasaus is gemaakt van varkenshaas. Je kunt de varkenshaas ook vervangen door kippendijfilet.
Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf
De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden.
Duvelkesvlees
Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...