Gevulde tomaten uit de oven
Deze gevulde tomaten met gehakt gaan een kwartiertje in de oven. Serveer met rijst.
Met dank aan Ria Vosbeek voor het recept.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- steelpan
- snijplank met scherp mes
- lepel
- lage ovenschaal van + 16 x 22 cm.
- zeef of staafmixer
- groot bord
- kleine kom
- houten lepel
- koekenpan
Ingrediënten
- 8 grote tomaten
- 250 gram half om half gehakt
- 1 kleine ui
- paar takjes verse peterselie
- 40 gram boter of margarine
- 3 eetlepels paneermeel
- zout, peper, nootmuskaat, kerriepoeder
bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten oven
PIN IT
Bereiding gevulde tomaten
Verwarm de oven voor op 200° C.
Was de tomaten en snijd de kapjes eraf. Hol de tomaten met een lepel voorzichtig uit. Bewaar de kapjes en de tomatenpulp.
Strooi een beetje peper en zout in de uitgeholde tomaten en laat de tomaten met de open kant naar beneden op een bord uitlekken.
Snijd de kapjes in kleine stukjes en breng ze, samen met de tomatenpulp in de steelpan op middelhoog vuur aan de kook, voeg een beetje peper en zout toe. Zet het vuur laag zodra de het mengsel kookt en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.
Als het mengsel goed gaar is, kun je het met behulp van een lepel door de zeef wrijven of pureren met de staafmixer.
Pel de ui en snipper deze fijn. Hak de peterselie fijn.
Smelt in de koekenpan 20 gram boter op middelhoog vuur. Fruit de ui in de boter totdat de ui glazig ziet. Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder.
Doe het gehakt bij de ui in de pan en bak het mooi lichtbruin en rul. Voeg aan het einde van de baktijd de helft van de peterselie toe aan het gehakt en meng het goed door elkaar.
Doe het gezeefde tomatenmengsel in de ovenschaal. Vul de tomaten met het gehaktmengsel en leg ze met de open kant naar boven in de ovenschaal. Strooi een beetje paneermeel over de tomaten en leg op iedere tomaat een klein klontje boter.
Zet de ovenschaal in de oven en laat in 10-15 minuten de tomaten gaar worden en een mooi korstje krijgen. Haal de schaal uit de oven en bestrooi de tomaten met de rest van de peterselie.
Tip
In het originele recept worden de tomaten ontveld, wij hebben dat niet gedaan omdat de tomaten dan steviger blijven.
Wil je ze toch graag ontvellen, dan kun je dat als volgt doen: breng in een steelpan ongeveer anderhalve liter water aan de kook en zet een kom met koud water klaar. Was de tomaten en snij met een scherp mes aan de onderkant een kruis in het vel van de tomaten.
Dompel de tomaten kort in het kokende water, tot het velletje los krult. Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe ze meteen over in de kom met koud water. Haal na enkele seconden de tomaten er uit en trek het velletje van de tomaten.
Ook lekker
Zwarte Kip uit Indonesië
Deze ‘Zwarte Kip’ uit Indonesië smaakt heerlijk exotisch. Serveer met rijst en een frisse salade voor een heerlijke maaltijd.
Nasi, saus en rijstschotel
Nasi, rijst en saus Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf. Het...
Herfstige Hachee
Dit recept voor hachee is heerlijk in de herfst om een paar uur op een laag vuurtje te laten pruttelen. Combineer met wortelstamppot.
Varkenshaas in champignonwijnsaus
Varkenshaas in champignonwijnsaus. Heerlijk voor een feestelijke maaltijd. Met wijnsuggestie.
Spekruitertjessaus
Spekruitertjessaus of speksaus is zo’n lekker winters gerecht, serveer met gekookte aardappelen, een eitje en sla.
Speklapjes, lekker in de winter
Kruid de speklapjes met zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Serveer bij een winterse stamppot, zoals boerenkool of zuurkool.