gevulde tomaten recept

Gevulde tomaten uit de oven

Deze gevulde tomaten met gehakt gaan een kwartiertje in de oven. Serveer met rijst.

Met dank aan Ria Vosbeek voor het recept.

Voor 4 personen

Benodigdheden

  • steelpan
  • snijplank met scherp mes
  • lepel
  • lage ovenschaal van + 16 x 22 cm.
  • zeef of staafmixer
  • groot bord
  • kleine kom
  • houten lepel
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 8 grote tomaten
  • 250 gram half om half gehakt
  • 1 kleine ui
  • paar takjes verse peterselie
  • 40 gram boter of margarine
  • 3 eetlepels paneermeel
  • zout, peper, nootmuskaat, kerriepoeder

bereidingstijd 30 minuten + 15 minuten oven

gevulde tomaten recept

PIN IT

Bereiding gevulde tomaten

Verwarm de oven voor op 200° C.

Was de tomaten en snijd de kapjes eraf. Hol de tomaten met een lepel voorzichtig uit. Bewaar de kapjes en de tomatenpulp.

Strooi een beetje peper en zout in de uitgeholde tomaten en laat de tomaten met de open kant naar beneden op een bord uitlekken.

Snijd de kapjes in kleine stukjes en breng ze, samen met de tomatenpulp in de steelpan op middelhoog vuur aan de kook, voeg een beetje peper en zout toe. Zet het vuur laag zodra de het mengsel kookt en laat het geheel ongeveer 15 minuten koken.

Als het mengsel goed gaar is, kun je het met behulp van een lepel door de zeef wrijven of pureren met de staafmixer.

Pel de ui en snipper deze fijn. Hak de peterselie fijn.

 

Smelt in de koekenpan 20 gram boter op middelhoog vuur. Fruit de ui in de boter totdat de ui glazig ziet. Kruid het gehakt naar smaak met peper, zout, nootmuskaat en kerriepoeder.

Doe het gehakt bij de ui in de pan en bak het mooi lichtbruin en rul. Voeg aan het einde van de baktijd de helft van de peterselie toe aan het gehakt en meng het goed door elkaar.

Doe het gezeefde tomatenmengsel in de ovenschaal. Vul de tomaten met het gehaktmengsel en leg ze met de open kant naar boven in de ovenschaal. Strooi een beetje paneermeel over de tomaten en leg op iedere tomaat een klein klontje boter.

Zet de ovenschaal in de oven en laat in 10-15 minuten de tomaten gaar worden en een mooi korstje krijgen. Haal de schaal uit de oven en bestrooi de tomaten met de rest van de peterselie.

Tip

In het originele recept worden de tomaten ontveld, wij hebben dat niet gedaan omdat de tomaten dan steviger blijven.

Wil je ze toch graag ontvellen, dan kun je dat als volgt doen: breng in een steelpan ongeveer anderhalve liter water aan de kook en zet een kom met koud water klaar. Was de tomaten en snij met een scherp mes aan de onderkant een kruis in het vel van de tomaten.

Dompel de tomaten kort in het kokende water, tot het velletje los krult. Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe ze meteen over in de kom met koud water. Haal na enkele seconden de tomaten er uit en trek het velletje van de tomaten.

Ook lekker

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Deze Quiche Lorraine is gemaakt op traditionele wijze met Gruyère kaas, eieren, room en ontbijtspek. Heerlijk als hoofdgerecht of met soep.

Lees meer
Nasi, saus en rijstschotel

Nasi, saus en rijstschotel

Nasi, rijst en saus Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf. Het...

Lees meer
Herfstige Hachee

Herfstige Hachee

Dit recept voor hachee is heerlijk in de herfst om een paar uur op een laag vuurtje te laten pruttelen. Combineer met wortelstamppot.

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This