
Voor vier personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
+ kooktijd 30 minuten
Benodigdheden
- schilmesje en dunschiller
- snijplank met scherp mes
- pureestamper of mixer
- 1 grote pan met deksel
- 1 vork
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 800 gram boerenkool
- 2 deciliter water
- 2 deciliter melk
- 40 gram boter of margarine
- zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
Bereiding boerenkoolstamppot
De boerenkool stropen (d.w.z. de harde middelste nerven verwijderen), wassen en kleinsnijden. De boerenkool in de pan doen met het water en op hoog vuur vlug aan de kook brengen.
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Zodra de kool geslonken is, de aardappelen onder de kool in de pan leggen. Het geheel weer vlug aan de kook brengen, en op een laag vuur 25 minuten laten koken.
Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, zijn ze gaar. Giet de aardappelen en de boerenkool af en laat het geheel even droog stomen.
Stamp de aardappelen en de boerenkool fijn met de pureestamper. Roer de boter en melk er doorheen tot een luchtige stamppot. Breng de stamppot op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder.
Tips
- Je kunt de aardappelen en boerenkool ook apart van elkaar in aparte pannen koken. Houdt dan voor de boerenkool een iets langere kooktijd aan dan voor de aardappelen. Maak dan eerst aardappelpuree en roer de boerenkool er later door. De aardappelpuree wordt luchtiger als je ook nog een ei toevoegt. Mogelijk heb je dan niet alle melk nodig.
- Serveer met gebakken spek of gehaktballetjes.
Ook lekker
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Friet bak je zo
Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.