Voor vier personen
Benodigdheden
- schilmesje en dunschiller
- snijplank met scherp mes
- pureestamper of mixer
- 1 grote pan met deksel
- 1 vork
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 800 gram boerenkool
- 2 deciliter water
- 2 deciliter melk
- 40 gram boter of margarine
- zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
Bereiding boerenkoolstamppot
De boerenkool stropen (d.w.z. de harde middelste nerven verwijderen), wassen en kleinsnijden. De boerenkool in de pan doen met het water en op hoog vuur vlug aan de kook brengen.
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Zodra de kool geslonken is, de aardappelen onder de kool in de pan leggen. Het geheel weer vlug aan de kook brengen, en op een laag vuur 25 minuten laten koken.
Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, zijn ze gaar. Giet de aardappelen en de boerenkool af en laat het geheel even droog stomen.
Stamp de aardappelen en de boerenkool fijn met de pureestamper. Roer de boter en melk er doorheen tot een luchtige stamppot. Breng de stamppot op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder.
Tips
- Je kunt de aardappelen en boerenkool ook apart van elkaar in aparte pannen koken. Houdt dan voor de boerenkool een iets langere kooktijd aan dan voor de aardappelen. Maak dan eerst aardappelpuree en roer de boerenkool er later door. De aardappelpuree wordt luchtiger als je ook nog een ei toevoegt. Mogelijk heb je dan niet alle melk nodig.
- Serveer met gebakken spek of gehaktballetjes.
Ook lekker
Slastamppot, een complete maaltijd
Slastamppot op grootmoeders wijze Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.Voor 4 personen...
Wortelstamppot van winterpeen
Recept voor wortelstamppot van winterpeen, combineer met hachee of speklapjes. Lekker in de herfst of in de winter.
Lekker luchtige aardappelpuree
Aardappelpuree maken lijkt simpel en dat is het ook, maar je moet wel de juiste ingrediënten en vooral hoeveelheden gebruiken om deze lekker luchtig te maken.
Gestoofde prei, verrassend lekker
Dit recept voor gestoofde prei is supersimpel: je hebt alleen prei, boter, peper, zout en nootmuskaat nodig. De prei is binnen een half uurtje klaar.
Koolraap op zijn Brabants oftewel Stekruve
Koolraap, een bijna vergeten groente, deze is verkrijgbaar van okt. t/m mrt. Het heeft een wat aardse smaak, het is lekker bij wild- en vleesgerechten.