recept boerenkoolstamppot
Voor vier personen

Benodigdheden

  • schilmesje en dunschiller
  • snijplank met scherp mes
  • pureestamper of mixer
  • 1 grote pan met deksel
  • 1 vork

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 800 gr. boerenkool
  • 2 dl. water
  • zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
  • 2 dl. melk                                
  • 40 gr. boter of margarine
boerenkoolstamppot met spek

Tips

  • Je kunt de aardappelen en boerenkool ook apart van elkaar in aparte pannen koken. Houdt dan voor de boerenkool een iets langere kooktijd aan dan voor de aardappelen. Maak dan eerst aardappelpuree en roer de boerenkool er later door. De aardappelpuree wordt luchtiger als je ook nog een ei toevoegt. Mogelijk heb je dan niet alle melk nodig.
  • Serveer met gebakken spek of gehaktballetjes.

Bereiding boerenkoolstamppot

De boerenkool stropen (d.w.z. de harde middelste nerven verwijderen), wassen en kleinsnijden. De boerenkool in de pan doen met het water en op hoog vuur vlug aan de kook brengen.

De aardappelen schillen, wassen en halveren. Zodra de kool geslonken is, de aardappelen onder de kool in de pan leggen. Het geheel weer vlug aan de kook brengen, en op een laag vuur 25 minuten laten koken.

Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, zijn ze gaar. Giet de aardappelen en de boerenkool af en laat het geheel even droog stomen.

Stamp de aardappelen en de boerenkool fijn met de pureestamper. Roer de boter en melk er doorheen tot een luchtige stamppot. Breng de stamppot op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder.

error:

Pin It on Pinterest

Share This