recept gehaktballen
Voor vier personen

Benodigdheden

  • kom
  • groot bord
  • diep bord
  • schuimspaan
  • braadpan of hapjespan met deksel
  • klein kommetje met vork

Ingrediënten

  • 2 sneden (oud) brood
  • zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
  • ½ ei, losgeklopt
  • 400 gr. half-om-half gehakt
  • 40 gr.boter
  • 2 el. paneermeel (optioneel)
  • 1 el. tomatenketchup
  • 1-2 dl. warm water

Tips

  • Half-om-half gehakt wordt vaak gekruid verkocht, ben dan voorzichtig met zout en  specerijen die je zelf nog toevoegt. 

  • Snipper een halve ui fijn en roer dit door het gehaktmengsel voordat je er ballen van vormt. Erg lekker.

  • Serveer met wortelstamppot of boerenkool.
  • Voor een ander soort gehaktballen, serveer ze in tomatensaus.

Bereiding gehaktbal

Snij de korstjes van het brood en laat het brood in het diepe bord in ongeveer 3 eetlepels water weken totdat het helemaal zacht is. Druk of knijp het water uit het brood. Doe het gehakt in de kom, verkruimel het brood erover. Kruid het gehakt met peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg het ei toe en kneed met je handen alles goed door elkaar.

Verdeel het gehakt in vier porties en draai er gehaktballen van. Dit gaat het gemakkelijkst met vochtige handen. Als je liever wat kleinere gehaktballen wilt, verdeel het gehakt dan in 8 gelijke porties en draai daar gehaktballen van. Zorg dat de gehaktballen mooi glad en stevig zijn en het oppervlak van de gehaktballen geen barsten vertoont. Als je wat krokantere gehaktballen wilt, kun je ze nog door het paneermeel rollen.

Smelt in de braadpan op middelhoog vuur de boter tot deze lichtbruin is, leg de gehaktballen in de boter en bak ze aan alle kanten mooi bruin, keer ze regelmatig om. Voeg, als de gehaktballen mooi bruin zijn, enkele eetlepels warm water toe en leg het deksel op de pan. Laat de gehaktballen in ongeveer 25 minuten gaar worden.

Keer de gehaktballen regelmatig om en voeg indien nodig nog wat warm water toe. Schep na de braadtijd de gehaktballen uit de pan en voeg enkele eetlepels water toe aan het braadvet. Roer het bezinksel los van de bodem. Voeg de tomatenketchup toe aan de jus en roer goed door. Proef of de jus op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Doe de gehaktballen terug in de jus en laat nog even doorwarmen.

error:

Pin It on Pinterest

Share This