Slastamppot op grootmoeders wijze
Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 grote pan met deksel
- schilmesje
- snijplank
- pureestamper
- houten lepel
- 2 steelpannen
Ingrediënten
- 700 gram kruimige aardappelen
- 2 kroppen sla
- 2 eieren
- ½ liter melk
- 4 volle eetlepels bloem
- stukje vet spek van 350 gram
- zout en peper
Bereidingstijd 35 minuten
Bereiding slastamppot
Zet de eieren met zoveel water op dat ze helemaal onder staan. Breng het water met de eieren aan de kook en laat ongeveer 4 minuten doorkoken. Giet het water af en laat de eieren enigszins afkoelen. Schil en was de aardappelen en snij deze in stukken. Doe de aardappelen in de pan met wat water en zout en breng het geheel op middelhoog vuur samen aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
Was intussen de sla en maak deze goed schoon. Haal de nerven uit de slablaadjes. Droog de sla.
Roux
Snij het stukje vet spek in dobbelsteentjes. Verwarm een steelpan op laag vuur en laat de blokjes spek rustig uitbakken. Voeg, als de spekblokjes uitgebakken zijn, de bloem lepel voor lepel toe aan het spekvet, roer goed door en laat de bloem gaar worden. Voeg dan een scheut melk toe aan het spek-bloemmengsel en laat dit al roerende aan de kook komen.
Laat het dan even doorkoken en voeg steeds een scheutje koude melk toe als de melk is opgenomen in het spek-bloemmengsel. Herhaal dit tot de melk op is. Als het goed is, heb je nu een stevige roux met stukjes spek erin. Breng op smaak met wat peper en zout.
Controleer na de kooktijd of de aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper.
Maak de stamppot
Leg een gedeelte van de sla op de aardappelen en schep er een flinke lepel speksaus op. Schep alles goed door elkaar. De sla wordt gaar door de warmte van de aardappelen en de saus. Leg er dan weer sla en een flinke lepel saus op en roer goed door elkaar.
Herhaal dit tot de sla en de saus op zijn. Proef of de stamppot goed op smaak is, voeg anders wat peper en zout toe en roer dit goed door de stamppot.
Pel de eieren en snij in plakjes. Schep de plakjes ei door de stamppot.
PIN IT
Meer groentes
Friet bak je zo
Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...