Savooiekool
Benodigdheden
- kookpan met deksel (3 liter)
- snijplank
- scherp mes
- houten lepel
Ingrediënten
- 1 kleine savooiekool
- 2 uien
- 40 gram boter
- zout
- nootmuskaat
Instructies
- Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool en destronk van de kool. Was de kool goed, snij de kool in vieren en vervolgens inreepjes. Pel de uien en snij ze in ringen.Verhit in de pan op middelhoog vuur de boter totdat de botergoed warm is. Doe de uien bij de boter in de pan en zet het vuur een beetjelager. Bak de uien op laag vuur totdat ze glazig zijn, roer regelmatig goeddoor.Voeg de gesneden kool toe aan de uien in de pan en leg hetdeksel op de pan. Laat de savooiekool onder regelmatig roeren in ongeveer 15-20minuten gaar stoven. Doe er op het laatst zout en nootmuskaat naar smaak bij.
Tip
- Savooiekool is van juni tot en met maart verkrijgbaar, niet alle supermarkten verkopen savooiekool, maar op de markt of bij een groenteboer is deze kool goed verkrijgbaar.
Notities
Meer groentes
Schorseneren met een melksausje
Schorseneren met een melksausje Een groente die niet mag ontbreken in ons culinair geheugen zijn schorseneren. Bij ons thuis werd het vroeger met enige regelmaat gegeten. Het schoonmaken is wel een klusje. Trek in ieder geval keukenhandschoenen aan want bij het...
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Friet bak je zo
Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.






