Kip Sofie
Sofie, de moeder van Jan in ’t Zandt, waar dit recept van afkomstig is, was van origine een traditionele kokkin Jan kan zich herinneren dat dit recept ongeveer 50 jaar geleden geïntroduceerd werd in de familie.
Dit gerecht werd vaak gemaakt bij verjaardagen en andere feestjes en dan laat op de avond geserveerd. Dat het bij velen in de smaak viel (en valt) blijkt wel uit het gegeven dat de vrienden van Jan het omgedoopt hebben naar Kip Sofie.
Voor 4 - 6 porties
Benodigdheden
- 1 braadpan of hapjespan met deksel
- 2 snijplanken met scherp mes
- knoflookpers
- 2 houten lepels
- schuimspaan
- diep bord
- 2 klein kommetjes
- vork
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 125 gram champignons
- 1 rode paprika
- 350 milliliter tomatenketchup
- 25 milliliter wodka, Vieux of vergelijkbaar
- rozijnen (klein handjevol)
- 125 milliliter slagroom
- 600 gram kipfilet
- 30 gram boter of margarine
- scheutje gembersiroop
- enkele druppels Tabasco
- scheutje Worchestershiresauce
- 30 gram maïzena
- peper, zout, nootmuskaat, kerriepoeder, paprikapoeder, chilipoeder
Bereiding kip in wodkasaus
Snij de kipfilet in stukjes en kruid met peper, zout, paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat en chilipoeder. Wel de rozijnen vijf minuten in een klein kommetje in lauw water. Laat in de braadpan boter op middelhoog vuur lichtbruin worden en bak hierin de kipfiletstukjes rondom mooi bruin.
Pel en snipper de ui en pers de knoflook. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
Schep de kipfilet, als deze mooi bruin is met de schuimspaan uit de pan en doe ze over op het diepe bord. Doe de uien met de knoflook in het braadvet in de pan en laat glazig worden. Voeg dan de paprika toe. Laat de paprika enkele minuten meebakken en voeg dan de champignons toe. Laat het geheel vijf minuten rustig smoren. Voeg de wodka en tomatenketchup toe en breng de saus rustig aan de kook. Breng de saus op smaak met enkele druppels tabasco, een scheutje Worchestershiresauce, een scheutje gembersiroop en eventueel nog wat zout en peper.
Doe de kip weer bij de saus en laat het geheel vijf minuten zachtjes doorkoken. Als je een meer gebonden saus wilt, maak dan de maïzena aan met wat water in een klein kommetje en voeg dit toe aan de saus, laat de saus dan nog even kort koken. Voeg de rozijnen en de slagroom toe, de saus niet meer laten koken als de slagroom eraan toegevoegd is.
Lekker met rijst en een salade.