Het recept voor chocholadetruffels
Deze chocoladetruffels komen uit het receptenschrift van mijn tante Rie Vosbeek. Dit is een extra leuk recept om samen met je kinderen te maken, zeker als zij de kom mogen uitlikken.
Voor ongeveer 30 stuks
Benodigdheden
- steelpan met water en glazen schaal of kom die je er bovenop kunt zetten zonder dat de bodem van de kom het water raakt
- klein kommetje
- spatel
- lepel
- mooi schaaltje
Ingrediënten
- 250 gram pure chocolade
- 20 gram poedersuiker
- 40 gram boter
- 2 eetlepels rum
- 1 eidooier (losgeklopt)
- 6 eetlepels cacao of hagelslag
Bereiding
Breek de chocolade in kleine stukjes in de glazen kom. Zet de steelpan met water op middelhoog vuur en zet de schaal met chocolade erop en doe de boter erbij. Zorg dat de kom het water niet raakt en dat het water in de steelpan wel warm wordt, maar niet gaat koken. Laat de chocolade al roerend smelten.
Als alle chocolade gesmolten is, het vuur uitzetten en de kom van de steelpan halen. Roer met de spatel achtereenvolgens de poedersuiker, rum en eidooier doorheen. Roer net zo lang totdat er een mooi egaal mengsel is ontstaan.
Zet het mengsel afgedekt een half uur in de koelkast of op een koele plek zodat de chocolade weer stevig wordt.
Doe de cacao of hagelslag in een klein kommetje. Vorm met een lepel en je handen mooie ronde balletjes van het chocolademengsel en rol ze door de cacao of hagelslag. Leg de truffels op een mooi schaaltje.
Tips
- Ik gebruik voor deze truffels chocolade met 72 % cacao, als je dat te sterk vindt, kun je natuurlijk ook chocola gebruiken met een wat minder hoog cacaopercentage.
- Als je liever geen alcohol in de truffels wilt verwerken, kun je ook alcoholvrije koffiesiroop kiezen, bijvoorbeeld met hazelnootsmaak.
- Trakteer met Pasen op chocoladetruffels als paaseitjes.
- Als je op zoek bent naar de ultieme death by chocolate ervaring, serveer deze truffels in combinatie met Hemelse Modder.
Hallo Stefania,
Ik geniet als amateur kok geweldig van het Culinair Geheugen.
Lang geleden was er sprake van dat de recepten in een boek verwerkt zouden worden. Is daar nog sprake van? Ik hoop het ten zeerste, want ik ben nog van de groep mensen die graag koken van papier 😉
Hartelijke groet,
Lucas Bekkering
Beste Lucas,
Wat leuk om te horen. En ja, het boek komt eraan. We zijn een eind op weg, maar het is nog lang niet af. Marjo woont in Nederland en werkt fulltime en ik in Spanje, dus het is wel een kleine uitdaging om het af te maken.