Een luchtige appeltaart

Dit recept voor een luchtige appeltaart met schuimkop is afkomstig uit de receptenklapper van Mia Smits, de moeder van een klasgenootje van me van de lagere school. Ik kende deze appeltaart nog niet maar ik vind het verrassend lekker.

Het lekkerste wordt de taart met Goudrenetten of een andere stevige, wat zure appel.

Voor 8 stukken taart

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • 2 klein kommetjes
  • 1 pan van ± 2 liter
  • 1 springvorm van 22 cm doorsnee
  • vork
  • deegrol
  • handmixer
  • lepel of spatel
  • kwastje of een stukje keukenpapier om in te vetten
  • bakpapier
  • taartrooster

Ingrediënten

Deeg

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram boter of margarine
  • 80 gram basterdsuiker
  • 3 eetlepels melk of water
  • 3 eidooiers
  • mespunt zout
  • enkele eetlepels bloem om het aanrecht te bestuiven
  • margarine om de vorm in te vetten of een stukje bakpapier op maat geknipt

Vulling

  • 1 kilo Goudrenetten
  • 50 gram suiker
  • 40 gram boter of margarine
  • sap van 1 citroen

Schuimkop

  • 3 eiwitten
  • 60 gram basterdsuiker
  • ½ eetlepel suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Deeg appeltaart

Splits de eieren en zet het eiwit tot verder gebruik in de koelkast. Klop de eidooiers los met de melk. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, het zout en het eigeel/melkmengsel in een mengkom, snij de koude boter er in stukjes doorheen.

Roer met een vork eerst de melk en het ei door de andere ingrediënten en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt. Doe het deeg terug in de mengkom en zet de kom tot gebruik in de koelkast.

Vulling

Schil en halveer de appels, verwijder klokhuizen en snij de appels in plakjes. Verwarm in de pan de boter, het citroensap en 50 gram suiker op een laag vuur. Als de boter en suiker gesmolten zijn, de appelschijfjes erbij doen. Laat het geheel enkele minuten pruttelen en roer het af en toe goed door. De appels niet gaar laten worden. Haal de pan van het vuur.

Vet de opstaande rand van de springvorm in met wat boter of  margarine en leg een stukje bakpapier op de bodem van de springvorm.

recept appeltaart

Springvorm

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op de deegroller. Druk bij het uitrollen niet te hard op het deeg en draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je een deegplak krijgt die overal even dik is. Door regelmatig de deegplak te draaien, zorg je er ook voor dat het deeg niet aan je werkblad vast gaat plakken.

Rol het deeg zover uit dat de springvorm er ruim mee bekleed kan worden (denk aan de opstaande rand). Doe de deegplak over in de vorm. Als het niet lukt om het deeg in een keer goed in de vorm te krijgen of er scheurtjes in het deeg ontstaan, neem dan gewoon een stukje deeg dat over is en druk dat over het scheurtje. Na het bakken zie je daar niets meer van.

Zorg dat de hele vorm goed bekleed is met het deeg en snijd het overtollige deeg boven de rand van de bakvorm af.

Doe de appels met het vocht op het deeg en verdeel het mengsel zo gelijkmatig mogelijk.

Oven

Bak de taart in het midden van de oven gaar in 45 minuten.

Schuimkop

Klop vijf minuten voor het einde van de baktijd met de handmixer de eiwitten met de basterdsuiker stijf. Zorg ervoor dat de mengkom en de kloppers van de mixer die je gebruikt vetvrij zijn.

Haal de taart uit de oven en verdeel met de spatel het eiwit over de taart. Strooi er een halve eetlepel grove suiker overheen en zet de taart 10 tot 15 minuten terug in de oven totdat het eiwit lichtbruin van kleur is.

Laat na de baktijd de taart in de vorm een beetje afkoelen en haal dan de rand van de springvorm eraf. Omdat de vulling gedeeltelijk vloeibaar is, is het verstandig om pas later de  taart van de onderkant van de springvorm af te halen.

Als je wat deeg over hebt: vorm er dan koekjes van, bestrijk ze met wat ei, strooi er een klein beetje suiker overheen en leg ze op wat bakpapier 10 minuten in de oven op 175 graden.

Tip

  • Om de taart gemakkelijk uit de vorm te krijgen is het handig om een stuk bakpapier te nemen dat wat groter is dan de bodem van de springvorm. Klem het bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. De taart is dan gemakkelijker van de bodem af te schuiven.
  • Hou je een groot feest, kijk dan eens naar onze andere gebaksrecepten .

Pin It on Pinterest

Share This