Het witte goud uit Limburg
Als je asperges klaar maakt, is het belangrijk dat je ze zo vers mogelijk koopt en bereidt. In het gebied waar ik woon, is dat gemakkelijk want hier, in Limburg, zijn asperges in het seizoen echt overal rechtstreeks van het land te krijgen.
Sinds enkele jaren kun je asperges ook geschild kopen. Als je niet veel tijd hebt om te koken, dan is dat een prima optie. Ik koop meestal ongeschilde asperges, omdat je van de schillen van de asperges heerlijke soep kunt maken.
Voor 4 - 6 personen
Benodigdheden
- 1 pan (liefst groot, zodat de asperges er plat in kunnen liggen)
- 2 steelpannen
- dunschiller
- schilmesje
- snijplank
- langwerpige schaal
Ingrediënten
- 1,5 – 2 kilo ongeschilde asperges
- zout
- 40 gram roomboter
- 4 – 6 plakken achterham of beenham
- 4 eieren
Asperges
Bereiding
Schil de asperges met de dunschiller: leg de asperge op de snijplank en schil van het kopje naar beneden. Zorg ervoor dat de asperges goed geschild zijn, anders kom je met eten draden tegen en dat is niet lekker.
Snij ongeveer 3 cm van de onderkant van de asperges af. Bewaar de onderkanten en de schillen. Leg de asperges op de bodem van de pan en doe er zoveel water bij dat de asperges net onder staan, voeg een snufje zout toe.
Breng het water met de asperges aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes doorkoken. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. Kook intussen in een steelpan de eieren in ongeveer 8 minuten hard en spoel ze af onder koud water. Controleer af en toe hoe gaar de asperges zijn, door voorzichtig in de asperge te prikken.
Als de asperge gaar zijn, giet ze af, bewaar het kookvocht en laat de asperges uitlekken (ik laat ze vaak nog even nastomen in de warme pan, dan koelen de asperges niet af). Pel de eieren en snij ze in kleine stukjes of reepjes. Snij de plakken ham in stukjes of reepjes. Smelt de roomboter in een steelpan.
Leg de asperges op een langwerpige schaal, verdeel de ham, eieren en een beetje gesmolten boter erover.
Tips
- Lekker met gekookte of gebakken krielaardappeltjes.
- Het kookvocht en de schillen gebruik je later om aspergesoep te maken.
Tip: Voeg een goede scheut niet te droge witte wijn toe aan het water waarin de asperges gekookt worden.