Kip Pilav
Benodigdheden
- grote koekenpan of hapjespan
- snijplank
- scherp mes
- houten lepel
- knoflookpers
Ingredients
- 500 gram kippendijfilet
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel sambal
- 1 klein blikje tomatenpuree 70 gram
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 literblik perziken
- 1 - 2 bouillontabletten of 1- 2 eetlepels bouillonpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- zout
- peper
- paprikapoeder
- 40 gram boter
Instructions
- Pel de ui en snijd deze fijn. Snij de knoflook fijn of haal deze door de knoflookpers.
- Snij de perziken in stukjes en bewaar het vocht.
- Snij de kip in blokjes en kruid met peper, zout en paprikapoeder.
- Verhit de boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Leg, als boter lichtbruin is de kipfilet in de pan en bak de kip aan alle kanten mooi bruin.
- Zet het vuur wat lager en voeg de ui en knoflook toe en bak dit enkele minuten mee totdat de ui glazig ziet.
- Voeg dan de sambal, de tomatenpuree, de ketjap, de gemberpoeder en de bouillonblokjes of bouillonpoeder en een klein scheutje (warm) water toe.
- Voeg het sap van de perziken toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de kip in ongeveer 10 minuten gaar worden.
- Voeg dan de perzikstukjes toe en laat deze in de saus nog enkele minuten warm worden.
- Proef of het geheel goed op smaak is, voeg anders nog wat peper, zout, paprikapoeder of gemberpoeder toe.
- Als je de saus te dun vindt, kun je deze nog binden met maïzena: roer in een klein kommetje een eetlepel maïzena met enkele eetlepels water glad en voeg dit al roerend toe aan de Pilav. Laat de Pilav dan nog enkele minuten rustig doorkoken totdat de saus wat meer gebonden is.
- Serveer met rijst
Notes
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
Kabeljauw in tomatensaus – Ikan Ritja-Ritja
Ikan Ritja-Ritja: kabeljauw in een pittige tomatensaus op Indische wijze klaargemaakt met Spaanse pepers en verse gember.
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.