Javaanse zoetzuur van komkommers/ Atjar Ketimoen Djawa
Het Culinair Geheugen
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is een eenvoudig klaar te maken bijgerecht van komkommers in azijn met Spaanse pepers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
mandoline, kaasschaaf of dunschiller of plank met scherp mes
steelpan
houten lepel
Ingrediƫnten
2komkommers
200milliliterazijn
100gramsuiker
2kruidnagels
2lomboksSpaanse rode peper
peper en zout
Instructies
Was en schil de komkommers en snij of schaaf ze in lange repen of dunne plakjes.
Schep de komkommers in een diepe schaal en strooi er wat zout overheen. Laat dit 1 uur intrekken.
Doe de komkommers over in het vergiet en spoel het zout eraf. Spoel de schaal om en doe de komkommers er weer in terug.
Snij de lomboks in de lengte doormidden en verwijder naar smaak de zaadlijsten en de zaadjes. Snij de lomboks in hele dunne reepjes. Doe de azijn, de kruidnagels, zout, peper, suiker en de stukjes lombok in een steelpan en verhit het mengsel al roerend op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat dressing een paar minuten afkoelen.
Giet de dressing door een zeef over de komkommers en laat nog 15 minuten marineren.
Tip
De scherpe smaak van pepers wordt vooral veroorzaakt door een stofje dat in de zaadlijsten en zaadjes van verse pepers zit. Hou je dus niet zo van heel pittig, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes van de pepers.