Gehaktballetjes in tomatensaus
Wie kent het niet, gehaktballetjes in tomatensaus? Uitermate geschikt voor een feestje. Niet moeilijk te maken en zelf gemaakt natuurlijk het allerlekkerst. Lekker bij een broodje of met rijst met een salade.
Voor 6 personen
Benodigdheden
- 1 kom
- 2 grote borden
- schuimspaan
- 1 braadpan of hapjespan met deksel
- snijplank met scherp mes
- klein kommetje met vork
Ingrediënten:
- 500 gram half-om-half gehakt
- ½ losgeklopt ei
- 1 middelgrote ui
- 3 eetlepels paneermeel
- snufje komijnpoeder
- 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
- 30 gram margarine of boter
- ½ liter water
- 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
- peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder
Bereiding
Pel de ui en snipper deze fijn. Doe het gehakt in de kom, kruid het met peper, zout, paprikapoeder, komijnpoeder en nootmuskaat. Meng de helft van de ui, het losgeklopte ei en het paneermeel door het gehakt en kneed dit goed door.
Draai van het gehakt 35-40 balletjes. Dit gaat het gemakkelijkst met vochtige handen.
Smelt in de braadpan op middelhoog vuur de boter tot deze lichtbruin is. Doe de helft van de gehaktballetjes in de pan en bak ze rondom mooi bruin aan. Haal de balletjes met de schuimspaan uit de pan en doe ze over op een bord.
Bak dan de rest van de gehaktballetjes in dezelfde pan. Haal ze, als deze ook mooi bruin zijn, uit de pan.
Fruit de rest van de ui in het braadvet tot de ui glazig is. Voeg dan de tomatenpuree, het water en het bouillonpoeder of bouillontablet toe. Breng het mengsel tegen de kook aan en leg de gehaktballetjes weer terug in de saus.
Laat de gehaktballetjes met het deksel half op de pan nog een half uur op een laag vuur sudderen.
Tip
Half-om-half gehakt wordt vaak gekruid verkocht, ben dan voorzichtig met zout en specerijen die je zelf nog toevoegt.