babi pangang

Babi Pangang

Het Culinair Geheugen
Lekker zoet en pittig varkenspoulet, serveer met Atjar tjampoer, rijst en kroepoek.
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • grote koekenpan of hapjespan
  • snijplank met scherp mes
  • houten lepel
  • knoflookpers

Ingrediënten
  

  • 500 gram varkenspoulet of hamlappen in dobbelsteentjes gesneden
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode paprika
  • 1 theelepel sambal
  • 1 groot blik tomatenpuree 140 gram
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 bolletjes stemgember gemberbolletjes op sap
  • 1 eetlepel appelstroop en/of gembersiroop
  • 3 - 4 eetlepels rijstolie of arachideolie
  • zout en peper
  • paprikapoeder
  • uienpoeder
  • djahé
  • een beetje suiker naar smaak

Instructies
 

  • Pel de ui en snijd deze fijn. Snij de knoflook fijn of haal deze door de knoflookpers. Snij de paprika in kleine blokjes. Snij de gember fijn of haal deze door de knoflookpers.
  • Kruid het poulet met peper, zout, paprikapoeder en een beetje uienpoeder.
  • Verhit de olie in de hapjespan op hoog vuur. Leg, als de olie heet is het poulet in de pan en bak het poulet aan alle kanten mooi bruin.
  • Als niet al het poulet in één keer in je pan past, bak het vlees dan in porties. Het is belangrijk dat al het poulet mooi bruin gebakken wordt.
  • Zet het vuur wat lager en voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak dit enkele minuten mee totdat de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de sambal, de tomatenpuree, de ketjap, de gember en de appelstroop en een scheutje (warm) water toe.
  • Breng het geheel aan de kook, roer goed door, zet het vuur laag en laat het geheel nog enkele minuten sudderen zodat de smaken goed tot zijn recht komen.
  • Proef of het geheel goed op smaak is, voeg anders nog wat peper, zout, paprikapoeder of gemberpoeder toe.
  • Als je de saus te dun vindt, kun je deze nog binden met maïzena: roer in een klein kommetje een eetlepel maïzena met enkele eetlepels water glad en voeg dit al roerend toe aan de Babi Pangang. Laat de Babi Pangang nog enkele minuten rustig doorkoken totdat de saus wat meer gebonden is.

Tips

  • Om de zoete smaak van de Babi Pangang wat te versterken kun je een theelepel suiker toevoegen of wat gembersiroop. Gembersiroop is zoet en pittig tegelijk, dat is bij dit gerecht erg lekker.
  • In dit gerecht wordt rijstolie gebruikt, als je geen rijstolie in huis hebt, gebruik dan een andere neutrale olie met een hoog verbrandingspunt, zoals arachideolie.

Notities

Met dank aan  Will Huijs-Roeffen.
Trefwoord atjar tjampoer, pittig, varkenspoulet, zoet

Ook lekker

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This