Sinaasappelmarmelade
Benodigdheden
- pan met deksel van minimaal 3 liter
- pan met deksel van 2 liter
- litermaat van minimaal 1 liter
- keukenweegschaal
- nagelborstel of afwasborstel
- snijplank
- scherp mes
- kom van circa 2 liter
- houten lepel
- schone theedoek
- keukentang
- kleine soeplepel
- 6 jampotjes met deksel (van 250 ml inhoud)
- soda
Ingrediënten
- 1 citroen +
- ± 5 perssinaasappelen samen 1 kilo vruchten
- 1 liter water
- 1,2 kilo suiker
Instructies
Voorbereiding
- Was en borstel de sinaasappelen en de citroen onder koud stromend water goed schoon.
- Leg de vruchten in de grote kookpan en voeg het water toe, zodat de vruchten ongeveer onder water staan. Leg het deksel op de pan en breng het water met de vruchten op hoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 10 minuten doorkoken. Zet het vuur uit en laat de vruchten in de pan met water afkoelen. Laat de vruchten ongeveer 12 uur in de pan met water staan.
- Haal na 12 uur de vruchten uit het kookvocht en doe het kookvocht over in de litermaat.
- Was de pan waarin je de sinaasappelen gekookt hebt goed af.
- Was vlak voordat je verder gaat met het maken van de marmelade, de jampotten af in een heet sopje met een beetje soda. Spoel ze daarna af met schoon heet water. Zet de potten met de opening naar boven in de grote pan en vul de pan met heet water. Zorg dat alle potten helemaal onder water staan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het water aan de kook. Draai het vuur laag als het water kookt. Doe na 5 minuten de deksels voorzichtig bij de potten in het kokende water en laat nog 10 minuten doorkoken. Dit proces heet steriliseren. Haal na de kooktijd de potten en de deksels met de tang voorzichtig uit het hete water en zet ze ondersteboven op een schone theedoek en laat ze afkoelen.
Bereiding
- Weeg de kleine pan waarin je de marmelade gaat maken op de keukenweegschaal en schrijf het gewicht op.
- Snij de sinaasappels in vieren en haal de schil voorzichtig van het vruchtvlees af. Verwijder het witte draadje uit het midden van de sinaasappel en eventuele pitten. Snij het vruchtvlees in hele kleine stukjes en doe samen met sap dat vrijkomt bij het snijden in de kleine pan. Snij de citroen doormidden en schep het vruchtvlees uit de schil. Verwijder de pitten en voeg het vruchtvlees toe aan de stukjes sinaasappel.
- Schraap van de helft van de schillen van de sinaasappels en van de schillen van de citroen de witte binnenkant zoveel mogelijk af. Snij de schillen in hele dunne reepjes en voeg toe aan het vruchtvlees in de pan, voeg 1 deciliter van het vocht waarin de sinaasappels gekookt zijn toe. Breng op middelhoog vuur het vruchtvlees met de schillen aan de kook, zet het vuur laag en laat dit ongeveer 15 minuten doorkoken.
- Weeg dan de pan met inhoud op de keukenweegschaal. Trek van het totaal het gewicht van de pan af, als het goed is heb je ongeveer 700 tot 800 gram sinaasappelmengsel. Als het minder is dan 800 gram, vul het dan nog met het kookvocht aan tot 800 gram.
- Voeg de suiker toe aan het sinaasappelmengsel en breng het geheel al roerend opnieuw aan de kook. Laat de marmelade ongeveer 15 minuten op laag vuur zonder deksel op de pan doorkoken terwijl je regelmatig roert. Controleer na de kooktijd of de marmelade de juiste dikte heeft: schep enkele druppels op een klein bordje en laat dit af koelen in de koelkast. Als de marmelade stevig is, dan is de marmelade klaar. Blijft de marmelade vloeibaar laat het mengsel dan nog even rustig doorkoken tot de juiste dikte.
- Schep de marmelade met de kleine soeplepel in de jampotjes, draai de deksels stevig dicht en zet de potten ondersteboven op de theedoek totdat de inhoud helemaal is afgekoeld.
Notities
Ook lekker
Mayonaise op traditionele wijze
Met dit recept uit het jaar 1927 zet je met behulp van een staafmixer zo verse mayonaise op tafel. Je hebt alleen eierdooiers, slaolie. mosterd, azijn, peper en zout nodig.
Rettichsalade
Rettich is een pittige witte wortel die je in deze salade rauw mengt met gekookte eieren, appel, augurken en slasaus.
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.
Wentelteefjes
Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.
Kruidenboter recept voor bij stokbrood
Kruidenboter maak je zelf in een handomdraai met dit recept. Lekker bij stokbrood en een soepje of mosselen.







