Hoeveelheid voor 6 personen
Benodigdheden
- pan met een inhoud van minstens 2 liter
- diepe schaal of kom
- handmixer
- mixkom
Ingrediënten rijstepap
- 1 liter volle melk
- 4 volle eetlepels paprijst
- 5 – 6 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- snufje kaneel
Ingrediënten abrikozenpulp
- 200 gram gedroogde abrikozen
- 1 eetlepel suiker
- ¼ liter water
Benodigdheden pulp
- steelpan
- kom
- houten lepel
Ingrediënten pruimenvulling
- 200 gram gedroogde pruimen
- 1 eetlepel suiker
- ¼ liter Water
- 1,5 theelepel aardappelzetmeel
Tips
Als je van rijstepap houdt, kijk dan eens naar het recept voor een heerlijke Limburgse rijstevlaai.
Of combineer rijstepap met rabarbermoes. Ook lekker.
Bereiding
Breng de melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook met suiker en vanillesuiker. Als de melk kookt de rijst erbij doen, opnieuw aan de kook brengen, even laten doorkoken en het vuur op de laagste stand zetten.
Laat de melk met de rijst een uur zachtjes tegen de kook aan op het vuur staan. Roer regelmatig goed door. De rijst en de suiker koeken gemakkelijk aan en dat is niet goed voor de smaak. Na ongeveer een uur zie je dat er een gebonden mengsel is ontstaan.
Splits het ei, doe het eiwit in een schone mixkom en het eigeel in een klein kommetje. Klop het eigeel los met een vork. Neem twee à drie eetlepels van de warme rijstepap en doe deze bij het losgeklopte eigeel. Meng dit goed door en voeg het toe aan de warme rijstepap, roer goed door en laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken. Op deze manier bindt de rijstepap nog een beetje.
Zet het vuur onder de rijstepap uit. Klop het eiwit met de handmixer stijf. Spatel het eiwit door de rijstepap en doe de pap over in een schaal.
Garneren met een beetje kaneel.
Koninginnenrijst
Week de abrikozen minimaal 1 nacht in ¼ liter lauw water. Breng in de steelpan de abrikozen met het weekwater en de suiker aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de abrikozen op de laagste stand minstens 20 minuten zachtjes doorkoken. Het is belangrijk dat je regelmatig goed doorroert, zodat het mengsel niet aanbrandt.
De vulling is klaar als de abrikozen een grove moes zijn geworden.
Pruimenvulling
Week de pruimen minimaal een dag en een nacht in een kwart liter lauw water. Breng in de steelpan de pruimen met het weekwater en suiker aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de pruimen op de laagste stand minstens 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken.
Het is belangrijk dat je regelmatig goed doorroert, zodat de pruimen niet aanbranden. Als de pruimen goed zacht zijn (net geen moes), is het mengsel voldoende gekookt.
Als je de pruimen als vlaaivulling gaat gebruiken kun je het mengsel binden. Meng anderhalve theelepel aardappelzetmeel met een beetje koud water in een kommetje en voeg dit toe aan de pruimen, roer goed door en laat het mengsel nog een paar minuten zachtjes doorkoken totdat het voldoende gebonden is.
Ook lekker
Het hele jaar zomerse aardbeien
Als je de heerlijke smaak van zomerse aardbeien wilt bewaren voor later, maak er dan compote van. Heerlijk bij de vla of yoghurt.
Sterrebosch pudding uit Wijchen
Een pudding gemaakt met lange vingers, bitterkoekjes, kersenlikeur en custard. Om je vingers bij af te likken zo lekker.
Chipolatapudding
Chipolata is een lekkere pudding met o.a. room, rozijnen, vanille en likeur.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...