Hoeveelheid voor 6 personen

Benodigdheden

  • pan met een inhoud van min. 2 liter
  • diepe schaal of kom
  • handmixer
  • mixkom

Ingrediënten rijstepap

  • 1 liter (volle) melk
  • 4 volle el. paprijst
  • 5-6 el. suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • snufje kaneel

Ingrediënten abrikozenpulp

  • 200 gr. gedroogde abrikozen
  • 1 el. suiker
  • ¼ ltr. Water

Benodigdheden pulp

  • Steelpan
  • Kom
  • Houten lepel

Ingrediënten pruimenvulling

  • 200 gr. gedroogde pruimen
  • 1 el. suiker
  • ¼ ltr. Water
  • 1,5 tl aardappelzetmeel
Koniginnerijst

Tips

  • Koninginnerijst is rijstepap met een laagje abrikozenpulp. Onderin de kom doe je de helft van de rijstepap, daar bovenop een laag abrikozenpulp en daar bovenop weer een laag rijstepap. Koninginnerijst wordt niet gegarneerd met kaneel. Abrikozenpulp kun je in een bakkerswinkel of groothandel vaak kant en klaar kopen. Het nadeel daarvan is dat het meestal alleen verkrijgbaar is in blikken van vijf liter. Je kunt het ook zelf maken, het recept komt binnenkort ook op deze site te staan.
  • Traditioneel wordt rijstepap ook wel met zwarte pruimen gegeten. Gedroogde zwarte pruimen worden geweld en opgekookt met een beetje suiker, het recept hiervoor vind je binnenkort ook op de site.
pruimenvulling
rijstepap recept

Bereiding

Breng de melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook met suiker en vanillesuiker. Als de melk kookt de rijst erbij doen, opnieuw aan de kook brengen, even laten doorkoken en het vuur op de kleinste stand zetten.

Laat de melk met de rijst een uur zachtjes tegen de kook aan op het vuur staan. Roer regelmatig goed door. De rijst en de suiker koeken gemakkelijk aan en dat is niet goed voor de smaak. Na ongeveer een uur zie je dat er een gebonden mengsel is ontstaan.

Splits het ei, doe het eiwit in een mixkom en het eigeel in een klein kommetje. Klop het eigeel los met een vork. Neem twee à drie eetlepels van de warme rijstepap en doe deze bij het losgeklopte eigeel. Meng dit goed door en voeg het toe aan de warme rijstepap, roer goed door en laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken. Op deze manier bindt de rijstepap nog een beetje.

Zet het vuur onder de rijstepap uit. Klop het eiwit in een schone mixkom met de handmixer stijf. Spatel het eiwit door de rijstepap en doe de pap over in een schaal.

Garneren met een beetje kaneel.

Koniginnerijst

Week de abrikozen minimaal 1 nacht in ¼ ltr. lauw water. Breng in de steelpan de abrikozen met het weekwater en de suiker aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de abrikozen op de laagste stand minstens 20 minuten zachtjes doorkoken. Het is belangrijk dat je regelmatig goed doorroert, zodat het mengsel niet aanbrandt.

De vulling is klaar als de abrikozen een grove moes zijn geworden.

Pruimenvulling

Week de  pruimen minimaal een dag en een nacht in een kwart liter lauw water. Breng in de steelpan de pruimen met het weekwater en suiker aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat de pruimen op de laagste stand minstens 20 tot 30 minuten zachtjes doorkoken.

Het is belangrijk dat je regelmatig goed doorroert, zodat de pruimen niet aanbranden. Als de pruimen goed zacht zijn (net geen moes), is het mengsel voldoende gekookt.

Als je de pruimen als vlaaivulling gaat gebruiken kun je het mengsel binden. Meng anderhalve theelepel aardappelzetmeel met een beetje koud water in een kommetje en voeg dit toe aan de pruimen, roer goed door en laat het mengsel nog een paar minuten zachtjes doorkoken totdat het voldoende gebonden is.

 

Tip

Als je van rijstepap houdt, kijk dan eens naar het recept voor een heerlijke Limburgse rijstevlaai.

error:

Pin It on Pinterest

Share This