Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • 3 klein kommetjes
  • 1 vlaaivorm van 28 cm doorsnee (bij voorkeur met een losse bodem)
  • vork
  • deegroller
  • kwastje of een stukje keukenpapier om in te vetten
  • taartrooster
  • groot plat bord (minimaal 30 cm doorsnee)
  • spuitzak
  • poedersuiker
  • 1 pan van tenminste 2 liter
  • handmixer of garde

Ingrediënten

Deeg

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram margarine
  • 250 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk

Vulling

  • 1 liter volle melk
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram paprijst
  • 1 ei

Garnering:

  • 0,25 liter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • chocoladeschaafsel of vlokken
rijstevlaai met slagroom

Bereiding

Breng de melk aan de kook en los hierin de suiker en vanillesuiker op. De rijst toevoegen als de melk kookt. Laat de rijst een uur zachtjes doorkoken op laag vuur. Roer regelmatig door de rijstepap, zodat deze niet aanbrandt.

Splits het ei, klop het eigeel los en doe het eiwit in de mengkom. Doe na de kooktijd enkele eetlepels van de rijstepap bij het eigeel en roer goed door. Meng dit mengsel door de rijstepap en laat nog enkele minuten doorkoken, laat de rijstepap afkoelen.

Breek een ei in een klein kommetje en klop het los. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, vanillesuiker, melk en de helft van het ei in een mengkom, snij de koude boter er in stukjes doorheen. Roer met een vork eerst de melk en het ei door de andere ingrediënten en kneed dan verder met je handen. Als alles goed gemengd is, kun je verder kneden op het aanrecht. Kneed net zo lang tot je een mooi stevig deeg hebt.

Vet de bakvorm in met wat margarine en strooi het paneermeel in de vorm. Als je bakpapier gebruikt, is het paneermeel niet nodig. Ik knip meestal een rondje bakpapier uit voor de bodem en vet de randen van de bakvorm in met margarine.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, wrijf ook wat bloem op je deegroller. Druk bij het uitrollen niet te hard op het deeg en draai het deeg steeds een kwartslag, zodat je een deegplak krijgt die overal even dik is en het niet aan je werkblad vast gaat plakken. Rol het deeg zover uit dat de vlaaivorm er ruim mee bekleed kan worden. Doe de deegplak over in de vlaaivorm. Dit recept is ruim voldoende voor een vorm van 28 cm doorsnee. Verdeel driekwart van de rijstepap over de vlaaibodem. Klop het overgebleven eiwit stijf met de mixer of garde en schep dit door de resterende rijstepap. Vul hiermee de bodem op.

Bak de vlaai in 45 minuten gaar op 175 graden in het midden van de oven.

Haal na het bakken de vlaai uit de oven, laat de vlaai een half uurtje in de vorm afkoelen en wacht tot de vulling weer gezakt is (tijdens het bakken zal de vulling omhoog komen). Kijk of de vlaai goed los laat van de rand van de vorm, maak de vlaai anders voorzichtig los met een mesje. Bestrooi het bord met wat poedersuiker, leg het bord met de besuikerde kant op de vlaai, keer het bord met vlaai om, haal voorzichtig de vlaaivorm van de vlaai af.

Leg nu het taartrooster op de onderkant van de vlaai en keer direct weer om. Zo kan de vlaai het beste afkoelen. Dit vergt wel enige oefening met een rijstevlaai. Als je een vlaaivorm met losse bodem gebruikt, kun je er ook voor kiezen om alleen de rand van de vlaai af te halen en de bodem eronder te laten zitten. De bodem wordt dan iets minder krokant.

Laat de vlaai helemaal afkoelen.

Klop de slagroom met een eetlepel suiker stijf. Doe de slagroom in de spuitzak en garneer hiermee de vlaai. Verdeel er als laatste wat chocoladeschaafsel of vlokken op.

Pin It on Pinterest

Share This