Quiche Lorraine
Een traditionele quiche Lorraine met Gruyère kaas, ontbijtspek en bladerdeeg
Benodigdheden
- quichevorm of springvorm van 26 cm doorsnee
- bakpapier
- bakkwastje
- snijplank
- scherp mes
- kommetje
- vork
- bord of schaal om de quiche op te presenteren
Ingrediënten
- 7 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 100 gram gerookt ontbijtspek plakjes
- 100 gram geraspte Gruyère kaas
- 1 kleine ui
- 2 eieren
- 200 ml slagroom
- peper en zout
- boter of margarine om de bakvorm in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden C.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Vet de vorm in met de boter of leg een op maat geknipt rondje bakpapier op de bodem van de vorm en vet de opstaande rand van de vorm in met boter.
- Beleg de vorm met het bladerdeeg. Begin in het midden met een plakje bladerdeeg. Leg vervolgens aan alle vier kanten van het bladerdeeg een volgende plakje. Zorg dat deze plakjes elkaar een beetje overlappen en druk ze aan. Snij de twee overgebleven plakjes bladerdeeg schuin doormidden en vul daarmee de hoeken in de vorm op. Druk ook die plakjes aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg plakjes ontbijtspek op de bodem en strooi daarover een dun laagje kaas. Leg dan een tweede laag ontbijtspek op de kaas en strooi daar de rest van de kaas over. Klop de eieren met de slagroom los met wat peper en zout. Schenk het eimengsel over de kaas en het spek in de vorm.
- Als het deeg over de rand uitsteekt en je het bij wilt snijden, kun je daarmee het beste wachten totdat je de vulling op het bladerdeeg hebt gedaan.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de quiche in ongeveer 40 minuten gaar.
- Haal de vorm uit de oven, haal de quiche uit de vorm en doe over op een groot bord of schaal.
Tip
- Je kunt natuurlijk ook koelvers bladerdeeg gebruiken. Dat is verkrijgbaar op een rol met het bakpapier er al bij.
- Een quiche Lorraine is ook lekker als onderdeel van een picknick.
Notities
Met dank aan Anneke Hendriks voor het recept.
Ook lekker
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
Kabeljauw in tomatensaus – Ikan Ritja-Ritja
Ikan Ritja-Ritja: kabeljauw in een pittige tomatensaus op Indische wijze klaargemaakt met Spaanse pepers en verse gember.
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.
12 eierkroketten voor bij de lunch
Deze eierkroketten zijn lekker als lunchgerecht of bij zelfgebakken frietjes met Zwitserse kaas en citroensap.
Wild zwijn braadstuk
Dit wild zwijn braadstuk moet 2 – 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.