Quiche Lorraine
Benodigdheden
- quichevorm of springvorm van 26 cm doorsnee
- bakpapier
- bakkwastje
- snijplank
- scherp mes
- kommetje
- vork
- bord of schaal om de quiche op te presenteren
Ingrediënten
- 7 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 100 gram gerookt ontbijtspek plakjes
- 100 gram geraspte Gruyère kaas
- 1 kleine ui
- 2 eieren
- 200 ml slagroom
- peper en zout
- boter of margarine om de bakvorm in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden C.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Vet de vorm in met de boter of leg een op maat geknipt rondje bakpapier op de bodem van de vorm en vet de opstaande rand van de vorm in met boter.
- Beleg de vorm met het bladerdeeg. Begin in het midden met een plakje bladerdeeg. Leg vervolgens aan alle vier kanten van het bladerdeeg een volgende plakje. Zorg dat deze plakjes elkaar een beetje overlappen en druk ze aan. Snij de twee overgebleven plakjes bladerdeeg schuin doormidden en vul daarmee de hoeken in de vorm op. Druk ook die plakjes aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg plakjes ontbijtspek op de bodem en strooi daarover een dun laagje kaas. Leg dan een tweede laag ontbijtspek op de kaas en strooi daar de rest van de kaas over. Klop de eieren met de slagroom los met wat peper en zout. Schenk het eimengsel over de kaas en het spek in de vorm.
- Als het deeg over de rand uitsteekt en je het bij wilt snijden, kun je daarmee het beste wachten totdat je de vulling op het bladerdeeg hebt gedaan.
- Zet de vorm in het midden van de oven en bak de quiche in ongeveer 40 minuten gaar.
- Haal de vorm uit de oven, haal de quiche uit de vorm en doe over op een groot bord of schaal.
Tip
- Je kunt natuurlijk ook koelvers bladerdeeg gebruiken. Dat is verkrijgbaar op een rol met het bakpapier er al bij.
- Een quiche Lorraine is ook lekker als onderdeel van een picknick.
Notities
Ook lekker
Vegetarische zuurkoolschotel met kapucijners en prei
Deze zuurkoolschotel met kapucijners en prei breng je op smaak met knoflook, geraspte kaas zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Frikadellen uit grootmoeders keuken
Deze frikadellen maak je met (o.a.) gehakt, bloem, paneermeel en ei en bak je in de pan. Ze zijn in een half uurtje klaar.
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).